Скупштина РС

Стевандић: Са адвокатском канцеларијом Тартаља формираћемо правне тимове за Шмита и уранијум-бомбе НАТО

У РИМУ О ОБЕ ТЕМЕ РАЗГОВАРАО СА УТИЦАЈНИМ ИТАЛИЈАНСКИМ АДВОКАТОМ АНЂЕЛОМ ТАРТАЉОМ
  • Предсједник Народне скупштине РС: Тражићемо модусе да Српска и Србија могу покренути поступке за надокнаду штете за угрожавање живота и здравља својих становника од изложености дејству осиромашеног уранијума… Кристијан Шмит се лажно представља и спроводи тортуру у БиХ, односећи се султански према њој. Разтговарали смо о покретању против њега поступка пред европским судовима

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је данас у Риму са италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом о здравственим и еколошким посљедицама НАТО бомбардовања Републике Српске осиромашеним уранијумом.

Било је ријечи и о покретању поступка пред европским судовима против Кристијана Шмита, због лажног представљања, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Стевандић је захвалио Тартаљи на високом степену разумијевања за проблеме које ствара кориштење осиромашеног уранијума, истакавши његову значајну улогу у промјени међународног права у Италији.

Рекао је да је Тартаљи један од најмоћнијих и најпознатијих италијанских правника, који је добио највише пресуда које су омогућиле праведно рјешење бројних случајева у корист војника који су обољели од посљедица излагања осиромашеном уранијуму.

– Тражићемо модусе по којима Република Српска и Србија, у сарадњи са адвокатском канцеларијом Алексић, могу покренути поступке поступке за надокнаду штете за угрожавање живота и здравља својих становника као посљедица изложености дејству осиромашеног уранијума – рекао је Стевандић.

Он је навео да је друга важна тема састанка била покретање судског поступка против Шмита.

– Кристијан Шмит се лажно представља и спроводи тортуру у БиХ, односећи се султански према њој, што је ван европских, цивилизацијских и људских стандарда. Шмит крши релевантне резолуције Уједињених Нација, јер он не посједује релевантну резолуцију везану за његово именовање – рекао је Стевандић након састанка.

Тартаља је рекао да је данашњи сусрет био изузетно конструктиван, изразивши преданост заштити српског народа у Републици Српској и нагласивши важност остваривања хуманих и цивилизацијских вриједности унутар Српске.

Он је истакао спремност да допринесе очувању демократије у Републици Српској и у БиХ.

Стевандић је најавио наставак сарадње са адвокатском канцеларијом Тартаља и додао да ће се на наредном састанку у Бањалуци формирати правни тимови који ће се бавити темама данашњег разговора.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар