Скупштина РС

Стевандић: Уставни суд наставља убрзано да ради на разбијању БиХ

ПРОГЛАСИО ДА ЈЕ НЕУСТАВАН ИЗРАЗ „ЗАЈЕДНИЧКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ“, А ДА ЈЕ ТО „ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ“
  • Предсједник Народне скупштине РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Уставни суд БиХ би својим негирањем да су институције заједничке, те исте институције могао претворити у привремене. Заједничке институције БиХ се бирају на територији ентитета, а не на читавој територији БиХ, након чега се састављају

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцијенио је за РТРС да Уставни суд наставља убрзано да ради на разбијању БиХ.

Одлучујући по захтјеву Дениса Звиздића за оцјену уставности члана 5 Закона о застави БиХ, Уставни суд прогласио је неуставним термин „заједничке институције“. Према овој одлуци уставан је израз „институције БиХ“.

– Неспорно је да се институције на нивоу БиХ састављају од оних који се делегирају испред ентитета, односно Републике Српске и Федерације БиХ, због чега не могу бити јединствене институције. Уставни суд БиХ би својим негирањем да су институције заједничке, те исте институције могао претворити у привремене. Заједничке институције БиХ се бирају на територији ентитета, а не на читавој територији БиХ, након чега се састављају – поручио је Стевандић.

Одлучујући о захтјеву Дениса Звиздића за оцјену уставности члана пет Закона о застави БиХ, Уставни суд БиХ је утврдио да овај члан у дијелу који гласи „заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама“ није у складу са Уставом БиХ и укинуо га је.

У овој одлуци Уставни суд је навео да је законодавац додавањем одреднице „заједничке“ испред израза „институције“ промијенио смисао члана Устава БиХ који прописује постојање искључиво „институција БиХ“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар