Свијет

Потпредседник Владе Црне Горе Рафет Хусовић тражи да се на њену заставу стави и полумесец

ПОДСЈЕТИО ПОДГОРИЧКИ РЕЖИМ ДА МУСЛИМАНИ ЧИНЕ ЧЕТВРТИНУ ЊЕГОВИХ ПОДАНИКА
  • Хусовић је лидер Бошњачке странке, свој захтјев је подупро и овим ријечима: „Сматрамо да додавањем полумјесеца који је симбол ислама, шаљемо јасну поруку да смо сазрели као друштво и да је данашња Црна Гора прави израз европских вриједности. Ми нисмо против хришћанских обиљежја на грбу Црне Горе и не тражимо уклањање симбола хришћанства, већ тражимо додавање симбола Ислама“
  • На захтјев БС Ђукановићев премијер Душко Марковић усудио се да каже само ово: „Црна Гора баштини мултиетнички склад. БС има разлога зашто то предлаже, то је легитимна иницијатива. Не бих томе придавао посебан значај”

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Владе Црне Горе и лидер Бошњачке странке Рафет Хусовић изјавио је да његова партија не одустаје од захтјева да на црногорској застави буде и полумјесец.

Он је то рекао у Скупштини, одговарајући на питање посланика Демократског фронта (ДФ) Милана Кнежевића:

„Да ли бисте подржали иницијативу којом би Курди или Срби/Црногорци тражили скидање полумјесеца и звијезде са заставе Турске?“

„Сматрамо да додавањем полумјесеца који је симбол ислама, шаљемо јасну поруку да смо сазрели као друштво и да је данашња Црна Гора прави израз европских вриједности“, оценио је Хусовић.

Он је подсјетио да Бошњачка странка од оснивања жели промјену државних симбола и да су та њена настојања стална.

„Ова иницијатива није наш политички хир, нити политичка трговина, нити авантуризам. Она је садржана у свим конгресним документима БС“, истакао је Хусовић.

Поједине бошњачке организације саопштиле су да постојећи црногорски државни симболи угрожавају и вријеђају национална и вјерска осећања бошњачког народа.

Предлажу да симболи буду у ведрој свјетлоплавој боји, или пак модрој боји мора и ријека, која ће се разливати на платну и прожимати са контурама државних граница.

Високи функционер Демократске партије социјалиста (ДПС) Миодраг Вуковић је казао да је поновно отварање питања државних симбола непотребно и да је то политичка бесмислица.

Хусовић му је узвратио:

„Овај захтјев је и провјера свијести грађана и да ли смо као мултиетничко друштво сазрели. Моје је мишљење да јесмо и да је ово прави тренутак да то докажемо кроз постизање потпуног сагласја око овог питања“.

Још је у наставку додао:

„Прво, ми нисмо против хришћанских обиљежја на грбу Црне Горе и не тражимо уклањање симбола хришћанства, већ тражимо додавање симбола Ислама. Друго, Бошњаци и Муслимани су четвртина становништва у Црној Гори. Они су аутохтони, старији од многих других, и од неких дијелова садашње Црне Горе. Ми смо легалисти, поштоваћемо постојеће симболе”.

Захтјев БС прокоментарисао је потом и премијер Душко Марковић.

„Црна Гора баштини мултиетнички склад. БС има разлога зашто то предлаже, то је легитимна иницијатива. Не бих томе придавао посебан значај”.

Милан Кнежевић је иначе подсјетио да је дио делегата БС-а на страначком конгресу сједио за вријеме интонирања химне.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар