Вијести Федерација/БиХ

Ердоган 20. маја у сарајевској „Зетри“ говори на скупу Уније европских демократа Турске

ТА НВО ЈЕ РЕГИСТРОВАНА У КЕЛНУ, АЛИ ТУРСКОМ ЛИДЕРУ ОРГАНИЗУЈЕ ПРЕДИЗБОРНИ СКУП У БиХ
  • Халдун Коц, амбасадор Турске у БиХ: „Ми ову посјету оцјењујемо као радну посјету, која треба да има кључни фокус на економским темама, инвестирању и развоју односа двије земље“

ТУРСКИ предсједник Реџеп Тајип Ердоган најавио је долазак у радну посјету Босни и Херцеговини 20. маја. То је и званично потврђено из Министарства иностраних послова БиХ, које је добило дипломатску ноту о службеној посјети.

Без обзира на тврдње да је ријеч о радној посјети, планирано је да Ердоган присуствује 6. генералној скупштини Уније европских демократа Турске.

Оно што је дан раније била недоумица, данас је разријешено – турски предсједник планира да дође у Сарајево 20. маја. Јасно је то након службене потврде Министарства иностраних послова да је добило дипломатску ноту из турске Амбасаде. Нота је прослијеђена Предсједништву БиХ, а тамо су били без више информација о посјети Реџепа Тајипа Ердогана.

Турски амбасадор тврди да је ријеч о радној посјети, али признаје да ће је шеф турске државе искористити да присуствује 6. генералној скупштини Уније европских демократа Турске, у Зетри 20. маја.

„Ми ову посјету оцјењујемо као радну посјету, која треба да има кључни фокус на економским темама, инвестирању и развоју односа двије земље. Мислим да из те перспективе треба посматрати предстојећу посјету“, изјавио је Халдун Коц, амбасадор Турске у БиХ.

Међутим, шеф бх. дипломатије био је нешто прецизнији образлажући садржај ноте о доласку Ердогана.

„Рећи ћу вам. Најављена је посјета предсједника Ердогана са првенственим циљем учествовања на генералној скупштини једне невладине организације, која ће бити организована у Сарајеву. Дакле, не спомиње се изборна кампања, нити предизборни скуп странке господина Ердогана“, поручио је Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ.

А поменута невладина организација је – Унија европских демократа Турске. На својој страници најављују скуп у Зетри 20. маја, са фотографијом предсједника Турске, пише Н1. Такође се може видјети да је сједиште ове непрофитне организације у њемачком граду Келну. На упит о томе ко је још позван у Зетру – још нема одговора.

У МУП Кантона Сарајево није стигла пријава за одржавање јавног скупа у Олимпијској дворани.

У предузећу ЗОИ 84′ раније су потврдили да је једна турска агенција тражила закуп дворане Зетра и да они немају ништа против скупа. Претходно су неке западне земље, попут Њемачке, гдје је и сједиште Уније европских демократа Турске, Холандије и Аустрије отказале гостопримство за предизборни куп.

У том контексту су поједини медији и пренијели ријечи турског предсједника да су „неке европске земље почеле да дискутују да ли ће нам дати дворану да одржимо митинг или не, и ми смо одлучили да се у Босни и Херцеговини нађемо са нашим држављанима“ – порука је Реџепа Тајипа Ердогана.

(Н1)

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар