Вијести Федерација/БиХ

Федерација БиХ са саобраћајних знакова скида „босански“ из назива градова у Српској

БРОД ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ „БОСАНСКИ БРОД“, ГРАДИШКА ЋЕ БИТИ САМО ГРАДИШКА...

СА саобраћајних знакова за вођење саобраћаја у Федерацији БиХ према мјестима Босански Брод, Босански Шамац, Босански Нови, Босанска Дубица и Босанска Градишка биће изабрисана ријеч „Босански“, потврђено је из Јавног предузећа „Цесте Федерације БиХ”.

Посланица СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић недавно се на сједници највишег органа државне законодавне власти побунила због тога што се у ФБиХ називима општина на територији РС додаје ријеч „Босански“.

Њој је посебно засметало што субјекти у Федерацији БиХ, међу којима су и медији, Брод називају Босански Брод, Градишку називају Босанска Градишка, Шамац је Босански Шамац, а Нови Град називају Босански Нови.

Јавно предузеће „Цесте Федерације БиХ” доставило је одговор Душанки Мајкић у вези с кориштењем старих назива насељених мјеста у РС на званичним мјестима у ФБиХ (путни правци, мапе, медији).

Директор „Цеста Федерације БиХ“ Љубо Правдић написао је како је одлука Уставног суда БиХ из 2011. године везана за неуставност одредби Закона о јединственом матичном броју БиХ.

„Уставни суд БиХ је донио одлуку којом налаже Парламентарној скупштини БиХ да у року од пола године у споменути закон угради само оне називе опћина који су важећи у РС“, навео је Правдић, пише Клиx.ба.

Он истиче да су тако из овог закона избрисани називи Босански Брод, Босански Шамац, Босански Нови, Босанска Дубица, Босанска Градишка, а умјесто њих су нови називи Брод, Шамац, Нови Град, Козарска Дубица и Градишка. Избрисан је и назив Скендер Вакуф јер се та општина према актуелним прописима у РС зове Кнежево.

„На магистралним цестама ФБиХ налази се неколико знакова обавијести за вођење саобраћаја према наведеним насељеним мјестима, које су постављене прије 2012. године, те ‘спорне’ називе ћемо исправити код ‘занављања’ предметне саобраћајне сигнализације. Наравно, од 2012. године поштујемо дате одлуке Уставног суда БиХ код постављања нове саобраћајне сигнализације“, пише у одговору који потписује Правдић.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/FBiH-brise-rijec-Bosanski-sa-saobracajnih-znakova-koji-vode-u-opstine-RS/473506

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар