Вијести

Москва: Заштитити Балкан од западног империјалног принципа „завади па владај“

НАУЧНО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА БАЛКАНСКОГ КЛУБА ОРГАНИЗОВАНА УЗ ПОДРШКУ ПРЕДСТАВНИШТВА СРПСКЕ

МOСКОВСКИ државни институт међународних односа Министарства иностраних послова Русије био је домаћин научно-практичне конференције Балканског клуба, организоване уз подршку представништва Владе Републике Српске у Москви, посвећене питањима безбједности у Југоисточној Европи.

Експерти су истакли да је Русији потребан мир на Балкану, да је заинтересована за развој полуострва јер је то регион веома близак Руској Федерацији у културном, геоекономском и историјском погледу.

Али, то захтијева да се стари западни империјални принцип „завади па владај“ не користи у односу на европско „буре барута“.

Присутнима су се обратили амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија, директор Републичког центра за проучавање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске Виктор Нуждић, предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић, шеф Центра за хуманитарно право и борбу против тероризма Џевад Галијашевић, шеф Одјељења за црноморско-медитеранске студије Института за Европу Руске академије наука Екатерина Ентина, декан Факултета безбједности Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић и министар савјетник Амбасаде Русије у Србији Андреј Темјашов.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар