Вијести

Први предсједник Српске Радован Караџић у 73. години добио старосну пензију

АЛИ, СА САМО 27 ГОДИНА СТАЖА ЈЕР МУ НИСУ УРАЧУНАТЕ ГОДИНЕ КАДА ЈЕ БИО ПРЕДСЈЕДНИК РС
  • Кћерка Соња Караџић Јовичевић: „Парадокс је да период када је био предсједник није обухваћен због некомплетиране документације, што је у принципу искључиви проблем бирократије тог времена и касније. Ја се заиста надам да ће то у наредном периоду бити рјешено, у законом предвиђеним оквирима“

ПРВИ предсједник Републике Српске Радован Караџић, званично је постао пензионер у 73. години живота.

Пензионерски статус има већ три мјесеца, потврдили су за АТВ у Фонду ПИО РС, али и његова кћерка Соња Караџић Јовичевић.

Крајем 2016. године, у 71. години живота, Караџић је поднио захтјев за остваривање права на старосну пензију.

У Фонду ПИО су спровели управни поступак, донијели рјешење и одобрили пензију.

„Господин Караџић, има право, по основу радно стечених права из Закона о пензијско-инвалидском осигурању, право на пензију као сви други грађани, осигураници Фонда ПИО РС или неких од фондова на простору бивше Југославије, односно носилаца неких од ино осигурања са којима БиХ и РС има потписан међудржавни споразум о социјалном осигурању“, објаснио је Младен Милић, директор Фонда ПИО.

Први предсједник скупио је непуних 27 година радног стажа, за које су у фонду ПИО утврдили да су плаћени доприноси.

Радован Караџић издржава првостепену 40-годишњу затворску казну за ратне злочине по пресуди Међународног суда за ратне злочине у Хагу, а пензију преузима његова супруга Љиљана Зелен Караџић.

Кћерка Соња Караџић Јовичевић, каже да пензија њеном оцу није обрачуната за све године радног стажа.

„Парадокс је да период када је био предсједник није обухваћен због некомплетиране документације, што је у принципу искључиви проблем бирократије тог времена и касније. Ја се заиста надам да ће то у наредном периоду бити рјешено, у законом предвиђеним оквирима, јер мислим да је нечувено да постоји траг да је радио у кабинету предсједника, али не и да ли је био возач, ложач, портир или предсједник. Поготово ако имамо на уму да није тамо гдје тренутно јесте зато што је крао трешње, него зато што је био предсједник и врховни командант“, каже Соња Караџић Јовичевић, кћерка Радована Караџића.

Прије тих функција које је од 1992. до 1996. године радио као санитарни и медицински инспектор, што је његово средњошколско образовање, био је писац у Радничком универзитету „Ђуро Ђаковић“ у Сарајеву, радио је као љекар у домовима здравља и на УКЦ „Кошево“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар