Вјере

Кирил: Претварање Свете Софије у џамију је Божија казна патријарху Вартоломеју за украјински раскол

ПОГЛАВАР РПЦ: ДАО ЈЕ КИЈЕВСКУ СВЕТУ СОФИЈУ РАСКОЛНИЦИМА ПА ИЗГУИО - ЦАРИГРАДСКУ
  • Патријарх Вартоломеј није могао да издржи притисак моћне политичке силе која је повезана са једном од суперсила. Није се успротивио. Циљ је био да се отргне православна Русија од православне браће и сестара на Медитерану и Блиском Истоку“

ПОНОВНО претварање цариградске Свете Софије у џамију казна је Божја цариградском патријарху Вартоломеју због признавања украјинског раскола –  објавио патријарх московски и цијеле Руси Кирил.

„Не желим да критикујем колегу из Цариграда, али je несумњиво да све што се догодило са тим светим Храмом свједочи је о Божјој казни. Патријарх Вартоломеј је расколницима дао приступ кијевској светињи – кијевској Светој Софији – и зато изгубио Свету Софију у Цариграду која је постала џамија“ – указао је поглавар Руске православне цркве.

Примјетио је да је тешко замислити „очигледније посљедице које произлазе из напоштовања Божјих заповјести“:

„Одузели сте Свету Софију у Кијеву од православног народа, од Православне цркве, у њу сте ушли и у њу довели  расколнике, а изгубили сте сопствену Свету Софију <…> Ми због свега не помињемо цариградског патријарха у диптисима“.

Патријарх Кирил је нагласио да се мора учинити све да се криза у Православљу што брже превазиђе. Патријарх је позвао све да се моле једни за друге.

Он сматра да се ситуација у Украјини погоршала због спољног притиска:

Патријарх Вартоломеј није могао да издржи притисак моћне политичке силе која је повезана са једном од суперсила. Није се успротивио. Циљ је био да се отргне православна Русија од православне браће и сестара на Медитерану и Блиском Истоку“.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган 10. јула 2020. потписао је указ о поновном претварању Аја Софије у џамију.

Низ земаља и цркава, међу којима су и Српска православна црква и Руска православна црква, успротивиле су се промjени статуса Свете Софије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар