Вјере

Васкршња посланица СПЦ: Нека нас води наше новозаветно косовско опредељење

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: ПОЗИВАМО НА МИР И ЉУБАВ –СВАКИ РАТ ЈЕ ПОРАЗ ЉУДСКОГ ДОСТОЈАНСТВА
  • „У васкршњој радости са особитом пастирском бригом упућујемо очинске поздраве и молитве сестрама и браћи у отаџбини и расејању, где год живе православни Срби, а посебно на Косову и Метохији – нашој духовној и националној колевци, поручујући им да знамо њихова искушења и борбе, али да ће њихова мајка Црква увек бити уз њих као и до сада. Данас смо духовно и молитвено са свима вама“

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије указао је у васкршњој посланици на свеопшту кризу у свијету, сукобе у Украјини и друге конфликте, те позвао на мир и љубав, истичући да је сваки рат пораз људског достојанства.

У посланици српског патријарха и свих архијереја Српске православне цркве истиче се да је осјећај одговорности данас посебно наглашен због свеопште кризе у свијету и чињенице да се пламен оружаних сукоба у Украјини придружио оним другим мјестима на планети гдје постоји конфликт међу државама, народима и вјерама.

„Саосећамо и састрадавамо са свим православним хришћанима, браћо и сестре, са свим људима овог света, гледајући како се сукоби на украјинском тлу и широм васељене још више продубљују“, наводи се у посланици, коју је прочитао патријарх Порфирије.

У посланици се истиче да смо саздани као један и јединствен људски род и позвани да будемо једно.

„Стога се васкрслом Господу молимо да се што прије и безусловно успостави мир, престане страдање и да се сви избегли врате у своје домове. Сваки рат било где и било када производи само губитнике и пораз је људског достојанства, и срамота сваког човека као иконе Божје“, поручује се у посланици.

У посланици се упозорава да, док се на многим мјестима у свијету воде беспоштедни ратови, највише страдања подноси обичан човјек.

„Шта ћемо ми из топлине наших домова рећи онима који су разорном стихијом одвојени од својих најближих и расути по туђини, како запевати пасхалну песму када је међу нама толико гладних и жедних правде. Нека нас у одговор на ова питања поведе сам Христ, чије царство није од овог света“, наводи се у посланици.

Патријарх Порфирије позвао је у васкршњој посланици људе да буду окренути љубави.

„Будимо свесни да нас исконски методи обмане страстима и страховима у злоупотреби масовних медија могу лако учинити људима поробљене свести и пригушене савести, туђинима свом небеском назначењу“, наводи се у посланици.

Патријарх Порфирије истиче да се потребно чувати „привидне сигурности глобалног мравињака“ који човјека жели учинити безличним и притвореником самодовољности, те упозорава да вријеме проведено у убјеђењу да се виртуелним свијетом нездравог умишљања и конзумацијом добара може задобити истинско благостање, значи бити осуђен на живот без достојанства и слободе.

„Нека нас од тога сачува дубока верност крсно васкрслог светосавског српског народа и нека нас ка вечном смислу води наше новозаветно косовско опредељење. Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека!“, поручује се у посланици.

Патријарх српски поручио је да су бесмртна дјела саможртвене љубави према Богу и отаџбини показали многи наши љекари и здравствени радници који су се нашли на тешким и одговорним дужностима.

„У васкршњој радости са особитом пастирском бригом упућујемо очинске поздраве и молитве сестрама и браћи у отаџбини и расејању, где год живе православни Срби, а посебно на Косову и Метохији – нашој духовној и националној колевци, поручујући им да знамо њихова искушења и борбе, али да ће њихова мајка Црква увек бити уз њих као и до сада. Данас смо духовно и молитвено са свима вама“, истиче се у посланици.

Патријарх Порфирије је пожелио да сваки православни дом буде обасјан свјетлошћу васкрслог Христа.

„Срећан и благословен овај дан у који смо се родили за живот вечни са жељама и молитвама васкрслом Христу желимо свако истинско добро и поздрављамо најрадоснијим поздравом Христос васкрсе, ваистину васкрсе!“, наводи се у васкршњој посланици.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар