Влада РС

Будимир: Мађарска је најважнији стратешки дипломатски савезник Српске

МАЂАРИ СУ ВРЛО КОНСТРУКТИВАН ФАКТОР - ЊИХОВ ГЕНЕРАЛ ЈЕ САДА НА ЧЕЛУ ЕУФОРА У БиХ
  • Жељко БУДИМИР: Република Српска нема више луксуз да дозволи урушавање својих институција и надлежности. Перманентна је политичка криза коју овдје посљедње двије године изазива политичко Сарајево и дјеловање лажног високог представника и страних амбасада, прије свега британске и америчке
  • Коментаришући поруке предсједника Србије Александра Вучића током разговора са Кристијаном Шмитом да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, а самим тим и Републике Срске и њене аутономије унутар БиХ, Будимир је истакао да су те поруке важне, јер недејтонска БиХ нема будућност

МИНИСТАР за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је Мађарска, која преузима предсједавање ЕУ од јула, најважнији стратешки дипломатски савезник Српске и да њено предсједавање Унијом доживљава као нешто што ће помоћи региону да се брже интегрише у ЕУ.

Он је оцијенио да то, умногоме, зависи од тога како ће се ствари развијати изнутра, јер ако Бошњаци доживљавају БиХ само као израз своје политичке воље, „ствар ће ићи тешко“.

– Република Српска нема више луксуз да дозволи урушавање својих институција и надлежности. Перманентна је политичка криза коју овдје посљедње двије године изазива политичко Сарајево и дјеловање лажног високог представника и страних амбасада, прије свега британске и америчке – рекао је Будимир за РТС.

Он навео да је Мађарској, као добром сусједу, стало да договоре у БиХ постижу њени главни политички субјекти, а не да се постижу наметањем и интервенцијама споља.

Будимир је истакао да се БиХ доживљава као експеримент гдје одмах по отварању преговора са ЕУ један нелегални странац, који се лажно представља као високи представник, намеће измјене изборног закона.

– Гдје је ту демократија? – упитао је Будимир.

Коментаришући поруке предсједника Србије Александра Вучића током разговора са Кристијаном Шмитом да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, а самим тим и Републике Срске и њене аутономије унутар БиХ, Будимир је истакао да су те поруке важне, јер недејтонска БиХ нема будућност.

– Република Српска је ентитет, БиХ је државна заједница, то је све потврђено у Дејтону. Дејтонска БиХ има будућност, недејтонска БиХ, у којој неко споља изиграва извршну, законодавну и судску власт, нема будућност. Зато су те поруке важне – рекао је Будимир.

Он напомиње да се Шмит не обазире на чак два конститутивна народа у БиХ.

– Шмит је постао фактор нестабилности у БиХ, гдје сви стрепимо од његових потеза, не зато што се политички бојимо, него зато што је то човјек који је спреман да дестабилизује све што је урађено од завршетка рата у БиХ, не обазирући се на један, а можемо рећи и на два конститутивна народа – српски и хрватски, и покушавајући да буде неко ко ће централизовати БиХ – рекао је Будимир.

Он је истакао да је мађарски премијер Виктор Орбан веома пазио када је долазио у БиХ и пружио је руку и једнима и другима.

– Република Српска прихвата руку Виктора Орбана и кроз привредну, политичку и културну сарадњу – рекао је Будимир.

Он је указао на то да се у Сарајеву, кад се појави другачије мишљење, оно доживљава као напад на њихову идеју БиХ, али и истиче да је отварање преговора са ЕУ било за све конститутивне народе.

– И Мађари то подржавају, немојте заборавити да је мађарски генерал у овом тренутку главнокомандујући Еуфора у БиХ. Мађари су се показали као врло конструктиван фактор – рекао је Будимир.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар