Вијести Влада РС

Цвијановић дјеци и омладини без родитељског старања помогла са 25 кревета

ПОСЈЕТИЛА ДОМ „РАДА ВРАЊЕШЕВИЋ“ СА 88 ШТИЋЕНИКА - НАЈМЛАЂА ЈЕ БЕБА ОД 10 ДАНА

ПРЕМИЈЕР Жељка Цвијановић је поводом сутрашњег највећег хришћанског празника Васкрса, посјетила штићенике Дома за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бањалуци.

И ове године, премијерка је у посјету дошла са пригодним поклонима – донирано је 25 кревета штићеницима Дома.

Договорено је и покретање преговора око промјене модела финансирања, али и пружање помоћи у опремању вртића Дјечијег дома, што је нова услуга коју ће Дом пружати у оквиру своје трансформације.

Премијерка је истакла да јој је задовољство што је и ове године о Васкршњим празницима у посјети овом дому.

„Изузетно је важно да водимо рачун о дјеци која живе изван родитељског дома. Захвална сам особљу на њиховом труду да дјеци умање осјећај недостатка породице. Сваке године, Влада уз редовно финансирање донацијама настоји да омогући набавку неопходних потрепштина за Дом. Модеран вртић ће бити од користи и широј друштвеној заједници, а простор за то се ствара смањењем броја дјеце у Дому и њиховим одласком у хранитељске породице. За вртићем потреба постоји и у овом насељу. Према процјенама, за овај пројекат ће бити потребно од 50 до 100 хиљада марака, а у њему ће моћи да буде смјештено око педесеторо дјеце“, рекла је Цвијановићева.

У наредном периоду ће доћи и до континуираног смањења броја дјеце у Дому, тј. повећања у хранитељским породицама.

Директор Дјечијег дома Владимир Кајкут навео је да Влада Републике Српске, као оснивач Дома, осим финансирања и на овај начин помаже да се побољшају услови боравка и живота штићеника у овој установи.

Тренутно је у Дому најмлађа беба од 10 дана из општине Добој, а у Дому је укупно 88 дјеце.

(RTRS)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар