Влада РС

Лукач: Српска се суочавала са много опструкција – највише проблема са својима у Сарајеву

„СВАКОМ ПОЛИЦАЈЦУ ПО ЗАКОНУ МОЖЕМО ДАТИ КРАРКО И ДУГО НАОРУЖАЊЕ – НА ТОМЕ СМО РАДИЛИ“
  • „Данас смо промовисали нове кадете, а почели смо да школујемо на Полицијској академији и 20. класу која броји 326 академаца. То је највећи број и највећа класа икад школована на Академији. За вријеме мандата Владе Српске на челу са Жељком Цвијановић и мене као министра унутрашњих послова, одшколовано је више полицајаца него откад постоји Академија, а као таква постоји од 1999. године“
  • „Десетине хиљада миграната су у БиХ, а међу њима су и они са терористичком прошлошћу. Скоро 80 одсто их пролази без докумената, а могу да дају и погрешне податке. Не треба бити наиван па мислити да међу њима нема терориста. Став Републике Српске је био да њеној територији не могу бити стационирани мигранти и то је била исправна одлука“
  • „Умјесто Савјета за националну безбједност који би дјеловао савјетодавно, требало да буде формирана служба која би могла да дјелује оперативно. Републици Српској је то потребно, јер нема добре сарадње са нивоа БиХ, са Обавјештајно-безбједносном агенцијом која би требало да шитит и Српску, а то не чини“

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је у емисији „Печат“ да су са нивоа БиХ у протекле четири године прављене многе опструкције за Српску и да је највише проблема било са српским представницима на власти у Сарајеву.

„Било је тешко радити у условима када је једна власт у Републици Српској, а друга на нивоу БиХ. То се показало као врло тешко вријеме, нарочито за Републику Српску и њене грађане. Са тог нивоа прављене су многе опструкције у континуитету за Српску, попут покушаја заустављања средстава са нивоа заједничких институција. То су грешке које се у будућности не смију десити и Република Српска не смије себи дозволити да се опет подијели власт и да једна политичка опција буде у Српској, а друга у Сарајеву“,  сматра Лукач.

Он је нагласио да је у тим опструкцијама изгубљено много времена и стекао се утисак да се народ подијелио, али да су грађани на изборима показали ко је радио у интересу Републике Српске и ко за њу највише може да уради.

Говорећи о протекле четири године на челу Министарства унутрашњих послова, Лукач је истакао да је увијек настојао да пружи свој максимум и да је у том периоду реализовано много успјешних пројеката.

„Било је много капиталних пројеката и у суштини сам задовољан јер смо урадили много тога. Данас смо промовисали нове кадете, а почели смо да школујемо на Полицијској академији и 20. класу која броји 326 академаца. То је највећи број и највећа класа икад школована на Академији. За вријеме мандата Владе Српске на челу са Жељком Цвијановић и мене као министра унутрашњих послова, одшколовано је више полицајаца него откад постоји Академија, а као таква постоји од 1999. године“,  навео је Лукач.

Он је нагласио да је много уложено у полицију у сегменту образовања нових кадрова и то захваљујући Влади Српске. Подсјетио је да су, захваљујући пројекту који је Влада препознала, пензионисани полицајци са 40 година стажа.

„На тај начин пензионишемо оне који су то заслужили. Углавном се ради о ратном кадру, људима који су болесни и рањавани у рату и који тешко могу носити полицијски посао на својим леђима“,  подсјетио је министар унутрашњих послова Српске и додао да је МУП са младим људима добио један нови полет и нову снагу.

Говорећи о евентуалном ангажману у новој Влади, Лукач је рекао да са мандатаром за састав нове Владе Радованом Вишковићем није разговарао о томе.

„Оног тренутка када неко буде сматрао да са мном треба да разговара на ту тему, вјероватно ће да ме позове. Ја немам потребу да прејудицирам ствари и да се нудим и нисам то никад радио. Одлука је на њима, не на мени“,  истакао је он.

Када је ријеч о формирању резервног састава Полиције Српске, Лукач је рекао да је то идеја о којој се прича посљедњих неколико година, али да је прво било потребно адекватно опремити полицију како би успјешно одговорила свим изазовима.

Он је истакао да је циљ опремања и додатног наоружавања полиције била заштита грађана у складу са законским прописима. Навео је да је тероризам у БиХ озбиљан проблем и да полиција у Српској мора да буде спремна да адекватно одговори на евентуалне терористичке активности.

„Странцима који су питали зашто се наоружавамо рекао сам да само хоћемо да опремимо полицију и да нећу да размишљам да ли ће се неки терористички акт десити опет у Зворнику или негдје друго. Хтио сам да узмем 100 пушака и подијелим полицајцима у том граду. Имамо законску могућност да сваки полицајац има кратко и дуго наоружање, то је мој циљ и то смо урадили, али не још до краја“,  нагласио је Лукач.

Један од проблема са којима се полиција суочава је мигрантска криза. Лукач каже да би резервни састав Полиције штитио границу од илегалних улазака.

„Десетине хиљада миграната су у БиХ, а међу њима су и они са терористичком прошлошћу. Скоро 80 одсто их пролази без докумената, а могу да дају и погрешне податке. Не треба бити наиван па мислити да међу њима нема терориста. Став Републике Српске је био да њеној територији не могу бити стационирани мигранти и то је била исправна одлука. Стотину наших људи из активног састава већ штити границу, заједно са Граничном полицијом БиХ. Морамо пронаћи нове снаге које ће се борити са проблемом миграната“,  рекао је Лукач и додао да би резервни састав чинили кадрови који би прошли селекцију као у случају уписа и Полицијску академије.

„Прошли би одређене обуке и постали би наши полицајци када би завршили Акадмију. Такве снаге ћемо користити у зашитити Републике Српске у ком год сегменту то било“, поручио је министар унутрашњих послова Српске.

Говорећи о најавама о формирању савјета за националну безбједност, Лукач је рекао да би умјесто савјета који би дјеловао савјетодавно, требало да буде формирана служба која би могла да дјелује оперативно.

„Републици Српској је то потребно, јер нема добре сарадње са нивоа БиХ, са Обавјештајно-безбједносном агенцијом која би требало да шитит и Српску, а то не чини“, рекао је Лукач.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар