Влада РС

Невесиње: Без Митровданских битака и побједа 1992. и 1994. не би било ни Републике Српске

ОБИЉЕЖЕНО 28 И 30 ГОДИНА ОД БИТАКА КОЈЕ СУ ПОСТАЛЕ СИМБОЛ СРПСКЕ БОРБЕ ЗА СВОЈУ ДРЖАВУ
  • Епископ ДИМИТРИЈЕ: Васкрснимо љубав, вјеру и наду и надахнимо се свједочанством јунака који су бранили овај град деведесетих година прошлог вијека
  • Предсједник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Непријатељске снаге које су хтјеле да искоријене српски народ на овом простору, као што је то урађено у долини Неретве. Непријатељу то није пошло за руком захваљујући храбрости наших људи који су сачували не само Невесиње и Херцеговину, него Републику Српску. Да су они тада поклекли, сигурно данас не бисмо имали нашу државу, а наша држава је Република Српска, која нас штити
  • Прва Митровданска битка једна је од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника, и праћене јаком артиљеријом, кренуле на Невесиње ради спајања са Дубровником

У НEВЕСИЊУ је обиљежено 30, односно 28 година од митровданских битака, које представљају симбол одбране не само Невесиња и Херцеговине, већ цијеле Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Почело је светом архијерејском литургијом у Саборном Храму Вазнесења Христовог коју је служио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства.

Епископ Димитрије поручио је да српски народ у рату треба да одликује јунаштво, а у миру чојство.

– Чојство у миру значи да никога не увриједимо, али и да не повриједимо своју савјест, поштење, да не обрукамо претке, да сачувамо поштење и часност – рекао је владика, који је Невесињцима зажелио да у њима васкрсну љубав, вјера и нада и да се „надахну свједочанством јунака који су бранили овај град деведесетих година прошлог вијека“.

Након литургије, положени су вијенци и служен је парастос, а одржана је и свечана митровданска академија.

Обиљежавању је присуствовао премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Рекао је да су српски борци у митровданским биткама одбранили не само Невесиње и Херцеговину, него цијелу Републику Српску и да то никада не треба заборавити.

– То је наш завјет – да не заборавимо, као што је њихова света обавеза била да одбране Републику Српску – нагласио је Вишковић, истакавши да је захваљујући Светом Димитрију и јунаштву српских бораца извојевана побједа за Невесиње, Херцеговину и Републику Српску.

Вишковић је подсјетио да је српских бораца тада било 10 пута мање у односу на непријатељске снаге које су хтјеле да искоријене српски народ на овом простору, као што је то урађено у долини Неретве.

– Непријатељу то није пошло за руком захваљујући храбрости наших људи који су сачували не само Невесиње и Херцеговину, него Републику Српску. Да су они тада поклекли, сигурно данас не бисмо имали нашу државу, а наша држава је Република Српска, која нас штити. Да немамо Републику Српску, српски народ на овим просторима би сигурно имао другачију судбину – нагласио је премијер Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић истакао је да је народ Херцеговине и Невесиња успио да током митровданских офанзива 1992. и 1994. године својим јунаштвом и херојством одбрани Херцеговину и Републику Српску.

Остојић је рекао да је за Борачку организацију Републике Српске као организацију од јавног интереса и све борце, овај празник један од најзначајнијих датума који се обиљежавају у оквиру његовања слободарских традиција и историјских догађаја.

У митровданским биткама, у Херцеговини 1992. и 1994. године, припадници Невесињске бригаде спријечили су погром који им се спремао по рецепту усташке идеологије из Другог свјетског рата.

Учесници митровданских битака поручују да без тих побједа данас не би било Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић навео је да је у Митровданској бици 1992. године погину је 41 борац Војске Републике Српске и један цивил, док је око 100 бораца лакше и теже рањено.

Милуновић је навео да је у другој Митровданској бици 1994. године погинуло 26 припадника Војске Републике Српске, од којих су четворица убијена након заробљавања, док је 68 бораца рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника, и праћене јаком артиљеријом, кренуле на Невесиње ради спајања са Дубровником и изласка на тадашњу југословенску границу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар