Влада РС

„Новости“: У Влади РС биће осам нових министара – Лукач остаје на челу МУП

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА ОДЛАЗИ У САВЈЕТ МИНИСТАРА БиХ, НСЛИЈЕДИЋЕ ГА ЗОРА ВИДОВИЋ
  • У новом саставу владе – која ће бити формирана у децембру – биће заступљени и исток Српске и Херцеговина

ВЛАДА Републике Српске биће формирана већ у децембру, а према најавама Радована Вишковића, којег је лидер СНСД-а Милорад Додик предложио за мандатара, министарске фотеље задужиће сигурно нова лица, или близу пола Владе, односно осам министара.

Разговори међу коалиционим партнерима који ће састављати Владу РС, СНСД-ДНС-СП-УС, о именима министара започеће у наредних десетак дана.

Како „Новости“ сазнају, једно од министарстава, вјероватно Министарство породице, омладине и спорта, добиће Уједињена Српска, а нова министарка могла би бити члан УС Наталија Тривић. Министарство финансија РС такође добија новог министра, и по свему судећи, то би могла бити Зора Видовић, директорка Пореске управе РС, или Далибор Томаш, актуелни помоћник министра финансија.

Актуелни министар финансија Зоран Тегелтија одлази у Савјет министара БиХ.

СНСД жели ресор просвете, и на то мјесто је могуће именовање Предрага Дамјановића, директора Педагошког завода РС. На чело Министарства пољопривреде „пуца“ Семберија, а као кандидат се спомиње Стефан Митровић, син посланика Војина Митровића из СНСД. Промјена се очекује и на челу Министарства здравља, јер актуелни министар Драган Богданић вјероватно иде у Фонд за здравствено осигурање. Ново лице у Влади могао би бити и Срђан Рајчевић из редова СНСД.

„Председник СНСД Милорад Додик је већ ставио до знања да у Влади РС морају бити заступљени и Херцеговина и исток Српске, јер су остварили одличне резултате за СНСД на изборима. Тако да ће и овај став доста утицати на имена министара”, каже извор из СНСД за „Новости“.

При формирању Владе РС мора се узети у обзира да на челу четири министарства морају бити и Бошњаци и Хрвати, тако да се међу члановима владајуће коалиције морају договорити како испоштовати и ту форму.

Ален Шеранић, актуелени министар науке и технологије РС, сигурно остаје члан Владе. То се очекује и за министра економских односа Златана Клокића и Лејлу Решић, министарку локалне управе и самоуправе РС.

Од проверених кадрова у Влади РС очекује се останак министарке Сребренке Голић, али и министра МУП РС Драгана Лукача, као и министра правде Антона Касиповића и министра енергетике Петра Ђокића.

Радован Вишковић, који је предложен за мандатара, изјавио је да ће ресори дефинитивно бити измијешани и промијењени међу коалиционим партнерима.

„Један број министара остаје, а један број одлази. Вјероватно ће бити и промијењен назив једног министарства. Морамо задржати у Влади дио људи који раде добро свој посао, и не желим се одрицати тима који је у континуитету добро обављао посао. Није добро мијењати цијели састав Владе. Има посла за све. Очекујем да у децембру имамо именовану Владу, али и усвојен буџет РС”, каже Вишковић.

Срђан Перишић, политички аналитичар, каже, за „Новости“, да очекује да нова влада РС настави тамо гдје су стали претходници.

„Влада РС не смије да трпи лош рад појединих министара, јер су они чланови владајуће коалиције. Ова пракса се мора мијењати. Премијер мора критиковати и мијењати министре чешће уколико они не раде посао како треба”, истиче Перишић, и додаје да су се до сада поједини министри провлачили у Влади јер их је штитио коалициони споразум.

Он каже да се будући министри морају позивати на одговорност и да се не смије допустити да проведу мандат а да немају конкретне резултате.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић каже, за „Новости“, да нису толико битна персонална рјешења на министарским мјестима колико развојни концепт Владе Републике Српске, који се мора испоштовати.

(Novosti.rs)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар