Влада РС

Очекујемо Путина у Бањалуци – Вишковић московском листу „Известија“

НАЈАВИО ПРЕГОВОРЕ О УСПОСТАВЉАЊУ АВИО-ЛИНИЈЕ ИЗМЕЂУ БАЊАЛУКЕ И МОСКВЕ ИЛИ С. ПЕТЕРБУРГА
  • Одговарајући на питање о градњи гасовода из Србије, којим би у Српску стизао руски гас, Вишковић истакао:
  • „Сарајево тај гасовод и даље блокира – највјероватније због притиска америчке амбасаде. Међутим, паралелно се припрема пројекат изградње гасовода од Хрватске до Мостара. Иако немамо ништа против тог пројекта, упозорили смо да ће Српска одобрити изградњу тог гасовода само ако Сарајево дозволи изградњу нашег гасовода из Србије“

У РEПУБЛИЦИ Српској тренутно се гради руско-српски храм и надамо се да ће на његово отварање доћи предсједник Русије Владимир Путин – рекао је Радован Вишковић у интервјуу московском дневном листу Известија.

Освештању темеља  храма присуствовао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, а премијер Вишковић је у интервјуу додатно указао:

„Надамо се да ће храм бити завршен у блиској будућности и да ће предсједник Путин доћи на његово отварање. Храм ће бити одраз веза наших народа, као и вјековног пријатељства, културе и историје“.

Вишковић је у Бањалуку позвао и потпредсједника Владе РФ  Александра Новака, са којим се састао на Руској енергетској недељи.

“Пред крај ове године Москву ће посјетити предсједник Републике Српске Милорад Додик. Тада ће се састати са предсједником Путином, тако да је могуће да ћу у блиској будућности поново доћи у Русију“.

Српска се нада – открио је Вишковић у истом интервјуу – да ће у блиској будућности доћи до преговора о директним авио-летовима између Москве или Санкт Петербурга и Бања Луке.

Вишковић је о предисторији те амбиције РС рекао:

„Доста смо разговарали о тој теми током моје претходне посјете Русији, Санкт Петербургу, која је била прије скоро двије године. Нажалост, избио је руско-украјински сукоб и били смо приморани да то питање одложимо док се ситуација не нормализује. Тада смо разговарали, прије свега, о успостављању директних летова између Москве или Санкт Петербурга и Бањалуке, који би били окренути и доласку организованих група туриста из Русије. Посебно заинтгересованих за бањски и медицински туризам“.

Одговарајући на питање о градњи гасовода из Србије, који би у Српску стизао руски гас, Вишковић је истакао:

– Сарајево тај гасовод и даље блокира – највјероватније због притиска америчке амбасаде. Међутим, паралелно се припрема пројекат изградње гасовода од Хрватске до Мостара. Иако немамо ништа против тог пројекта, упозорили смо да ће Република Српска одобрити изградњу тоог гасовода само ако Сарајево дозволи изградњу нашег гасовода из Србије. Очекујемо одлуку о овом питању у наредних пар мјесеци.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар