Влада РС

Вишковић и Фило потписали меморандум који ће омогућити инвестирање у Целекс 100 милиона евра

ЧЕШКА КОМПАНИЈА „ЕКО ИНВЕСТМЕНТ“ ПОТПИСАЛА И УГОВОР СА ЕЛЕКТРОПРИВРЕДОМ СРПСКЕ
  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: Ово је нова инвестиција на простору Републике Српске. Компанија у овом моменту има преко двије милијарде КМ промета. Оно што је посебно занимљиво за компанију Целекс, имају преко 328 радника који данас раде и број запослених ће се повећавати
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК: У току је рјешавање имовинских питања, како би се изградили додатни објекти, гдје би се поставиле нове машине

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић потписао је у Лакташима меморандум о разумијевању са представницима чешке компаније „Еко-инвестмент“.

– Ово је нова инвестиција на простору Републике Српске. Компанија у овом моменту има преко двије милијарде КМ промета. Оно што је посебно занимљиво за компанију Целекс, имају преко 328 радника који данас раде и број запослених ће се повећавати – истакао је Вишковић.

Премијер Српске истиче да ће Целекс постати лидер прозиводње папира на простору Западног Балкана.

– Република Српска ће имати више бенефита. Имамо стране инвестиције и овим демантујемо све који говоре да Српска остаје без улагања. Влада Српске ће компанији Целекс и Еко групацији бити партнер и прије званичног потписивања реализовали смо 50 одсто из меморандума – додао је Вишковић.

Меморандум је потписан у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је истакао да је извоз важан сегмент Републике Српске.

– Компанија је доживјела хаварију након пожара. Наравно да смо одлучили помоћи, јер је важно да одржимо радна мјеста, а да се појача производња. У току је рјешавање имовинских питања, како би се изградили додатни објекти, гдје би се поставиле нове машине. Компанија Целекс увијек је била социјално одговорна према радницима, а ово што се сада десило подразумијева помоћ институција Српске – нагласио је Додик.

Инвестициони циклус односи се на изградњу нове хале, конфекцијске линије и складиште готових производа, набавку нове папир машине са припадајућом инфраструктуром, те инвестиције у енергетску инфраструктуру.

– Циљ компанија „Еко инвестмент“, у чијем је власништву и фабрика „Целекс“, јесте да у наредном периоду повећа ниво производње и број запослених, а први корак за реализацију инвестиције од 100 милиона евра је Меморандум о разумијевању који су данас потписали премијер Српске Радован Вишковић и представник чешке компаније Милан Фило, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Компанија је извозно оријентисана и за Републику Српску је важно да у свом билансу има извоз који је важан економски показатељ – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Лакташима након потписивања Меморандума о разумијевању.

Навео је да су представници компаније одлучили да додатно инвестирају у Републику Српску.

– Договорили смо се шта Влада треба да учини и то је све дио меморандума. Моје је само да честитам. Нама је важно да очувамо радна мјеста и да подржимо компанију која даје добре резултате, и у наредном периоду – нагласио је Додик.

Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић и представник компаније „Еко инвестмент“ потписали су уговор о снабдијевању електричном енергијом у наредних пет година и једини је такве врсте.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар