Влада РС

Вишковић: Ко повећа плате запосленим – буџет РС ће му на крају године вратио дио пореза и доприноса

„СА ТОМ МЈЕРОМ ЋЕМО СЕ БРЖЕ КРЕТАТИ И КА ПРОСЈЕКУ ПЛАТА ОД 1.000 КМ“
  • „Вјероватно ћемо са том мјером ићи од 1. јула и већ на крају ове године послодавцима, који својим запосленима повећају плате преко износа који данас имају, суфинансирати тај дио повећања у проценту који договоримо. Видјећемо како ће то бити дефинисано у законском рјешењу и да ли ћемо да вратимо 70 одсто износа од уплаћених пореза и доприноса на износ повећања плате, а да Република задржи за буџет 30 одсто“

ПРЕДСЈЕДНИК  Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да ће Влада предложити Народној скупштини Српске закон који ће омогућити да свим послодавцима у реалном сектору који повећају плате својим запосленима Република из буџета на крају године врати дио износа од уплаћених пореза и доприноса.

Вишковић је рекао да ће се тај закон врло брзо, најкасније за мјесец дана, појавити у Народној скупштини.

„Вјероватно ћемо са том мјером ићи од 1. јула и већ на крају ове године послодавцима, који својим запосленима повећају плате преко износа који данас имају, суфинансирати тај дио повећања у проценту који договоримо. Видјећемо како ће то бити дефинисано у законском рјешењу и да ли ћемо да вратимо 70 одсто износа од уплаћених пореза и доприноса на износ повећања плате, а да Република задржи за буџет 30 одсто“, истакао је Вишковић.

Он је појаснио да ће послодавац на садашњи износ плате наставити да плаћа пуни износ пореза и доприноса, а на увећање плате ће имати бенефит кроз враћање пореза и доприноса.

„На тај начин долазимо у позицију да збирна стопа пореза и доприноса на лична примања за тог послодавца неће више бити 60 одсто, него ће то, у зависности од повећања плате, бити можда 57, 58 одсто или неки други проценат“, каже Вишковић за Срну.

Према његовим ријечима, Влада на овај начин креће ка испуњавању коначног циља који је промовисала – смањењу збирне стопе пореза и доприноса, а да то олакшање привреди буде преточено у повећање плата радницима.

„То је једна мјера која је кључна у експозеу и Програму економске политике. Такође, брже се крећемо ка просјечној плати од 1.000 КМ, а повећање плата утиче и на рјешавање демографских проблема“, нагласио је Вишковић.

Он је додао да ће кроз овај потез бити провучено свих седам мјера које је Влада промовисала на почетку мандата – повећање конкурентности и продуктивности привреде са циљем повећања плата, одржив здравствени систем, ефикасан укупан јавни сектор, образовни систем и тржиште рада прилагођени потребама привреде, побољшање демографске позиције Српске, истраживање, развој, иновације и дигитална економија и европске интеграције, регионална и међународна сарадња.

„Промовисали смо циљеве да све што Влада буде радила у правцу помоћи реалном сектору буде преточено у повећање плата запосленима. Желимо да стимулишемо послодавце који хоће да повећају плате својим радницима и да тиме смањимо одлазак људи са ових простора. Вјерујем да ће то показати одговоран и дисциплинован рад Владе на свему што је обећано и речено и да идемо ка рјешавању свих тих питања“, рекао је Вишковић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар