Влада РС

Вишковић: Српска не жели да икога осваја, већ само да брани себе и своје грађане

У ИНТЕРВЈУУ ПИНКУ: ОПРЕМАЊЕ ПОЛИЦИЈЕ РС НЕ ПРЕДСТАВЉА ПРИЈЕТЊУ НИКОМЕ
  • „Онима којима смета наоружавање Полиције Републике Српске, у ствари, смета то што је 2.500 пушака за припаднике полиције Српске набављено у крагујевачкој „Застави“. Да смо узели те пушке у САД, то вјероватно не би био проблем, него би нам продали и 10.000 пушака, а када узмете у Србији, то је проблем“
  • „Разговарао сам са руководством Техничког ремонта „Братунац“ (ТРБ), који се недавно представио на свјетском Сајму наоружања у Абу Дабију. МУП Републике Српске већ је набавио неколико оклопних возила `Деспот` које они производе“

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да опремање Полиције Републике Српске не представља пријетњу никоме, јер Српска нема претензију да осваја, нити да наноси зло било коме, већ само да одбрани себе и своје грађане.

Он је навео да то што Полиција Републике Српске жели да се опреми технички и технолошки, као и да побољша стандард својих полицајаца, није ништа што не чине други, додајући да је Полиција, будући да Српска нема војску, прва у одбрани Републике.

„То је нешто што је нормално у цијелом свијету, то није ништа што нема неко други, полиција било које друге земље. Они који критикују, не очекују ваљда да ће полицајци Републике Српске да носе дрвено коље умјесто палица, умјесто пушке неки дрвени мач, а ручна колица умјесто оклопног возила“, рекао је Вишковић за Телевизију „Пинк“.

Он је оцијенио да онима којима смета наоружавање Полиције Републике Српске, у ствари, смета то што је 2.500 пушака за припаднике полиције Српске набављено у крагујевачкој „Застави“.

„То није пријетња, ми се уопште не наоружавамо. Код нас је велика фама када на седам до осам хиљада припадника полиције Српске узмемо око 2.000 пушака у `Застави` у Крагујевцу. Ја мислим да је управо то проблем. Да смо узели те пушке у САД, то вјероватно не би био проблем, него би нам продали и 10.000 пушака, а када узмете у Србији, то је проблем“, рекао је Вишковић.

Он је навео да у Српској има велики број миграната, те подсјетио да се већ десио терористички напад и то на полицијску станицу.

„Према томе, морамо оспособити наше капацитете да могу, прије свега, штитити себе, а онда грађане и саму Српску“, нагласио је Вишковић.

Он каже да је разговарао са руководством Техничког ремонта „Братунац“ (ТРБ), који се недавно представио на свјетском Сајму наоружања у Абу Дабију, те да је МУП Републике Српске већ набавио неколико оклопних возила „Деспот“ које они производе.

„Влада Републике Српске намјерава и у сљедећој години да набави одређени број возила, а да бисмо обновили наоружање полиције наручићемо и извјестан број пиштоља који је ТРБ представио на овом свјетском сајму“, рекао је Вишковић, додајући да је то конкретна помоћ Владе.

Према његовим ријечима, у ТРБ „Братунац“ запослен је велики број људи, а то је до прије неколико година било пропало предузеће.

Говорећи о раду Владе Република Српске у првих 100 дана, Вишковић је рекао да је то кратак период да би се некоме дала оцјена.

„Мислим да би као човјек и легалиста направио велику грешку када бих сада некога оцијенио великом или малом оцјеном. Половину моје Владе чине нови министри. Требало им је у тих 100 дана најмање мјесец дана да се снађу да би почели да раде. Нећу да дајем оцјене, али већ послије шест мјесеци ће бити довољно података да се нечији рад оцијени пролазном оцјеном или не“, каже Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада Српске дефинисала своје стратешке правце кроз седам мјера и да су активности на њима већ почеле, наводећи да је у данашњем разговору упознао предсједника и премијера Србије, Александра Вучића и Ану Брнабић, са неким од ових мјера, попут оне да се послодавцима у Српској у реалном сектору који повећају плате радницима на то повећање врати проценат од 70 одсто, а 30 одсто задржи у буџету.

„Ми ћемо се већ у наредних мјесец дана појавити пред Народном скупштином са тим законским рјешењем“, најавио је Вишковић и додао да се коначно иде ка крајњем циљу, а то је – смањење укупне стопе оптерећења.

Када је ријеч о најављеним смјенама министара и директора, Вишковић је рекао да ће смјена бити, јер никоме, па ни њему, позиција на којој се налази не гарантује да ће на њој и остати.

Слиједи тужба против ФБиХ и УиО

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Република Српска одлучила да већ ових дана поднесе тужбу против Федерације БиХ и Управе за индиректно опорезивање БиХ како би заштитила и буџет Српске и грађане, због штете коју трпи нерасподјелом средстава од ПДВ-а.

Вишковић је рекао да је у прва три мјесеца ове године Српска претрпјела штету од 11 милиона евра, те да је о томе већ разговарао са министром финансија Републике Српске јер од тог новца Српска треба да даје плате јавном сектору, пензије, социјална давања…

„Тих наших 11 милиона евра прелило се у буџет ФБиХ. Према томе, они од наших пара на неки начин финансирају неке своје потребе, што је недопустиво“, рекао је Вишковић за ТВ „Пинк“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар