Влада РС

Вишковић: Српска никада неће одустати од пројекта изградње ХЕ „Бук Бијела“

НАГЛАСИО: ТО ЈЕ НАШ ПРОЈЕКАТ, ТО ЈЕ НАШЕ ПРАВО, НИКО У БиХ НАМ ГА НЕ МОЖЕ ОСПОРИТИ
  • Предсједник Владе РС на свечаном отпочињању градње ХЕ „Мрсово“: Немам ништа против да они граде на Неретви, у Тузли `Блок седам` и шта год они сматрају да је за њих интересантно, али ми ћемо градити `Бук Бијела` и `Паунце`, и ту нема дилеме

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Република Српска никада неће одустати од пројекта изградње хидроелектране „Бук Бијела“ јер је то стратешки циљ Српске упркос оспоравањима из Федерације БиХ.

– То је наш пројекат, то је наше право које нама припада и нема никога у БиХ ко нам то може оспорити – нагласио је Вишковић.

Премијер је навео да су за Српску веома значајни хидропотенцијали, због тога што у овом тренутку постоје велике инвестиције у овој области.

– Што у фази припреме, издатих концесија и фази изградње имамо више од 1.000 мегавата вјетра и сунца, а да би вјетар и сунце функционисали у пуном капацитету морате имати и хидропотенцијал, који ће балансирати ту енергију – рекао је Вишковић новинарима након свечаног почетка изградње хидроелектране „Мрсово“ у Рудом.

Он је подсјетио да све више привредника у Републици Српској и оних који овдје граде траже да им се обезбиједи електрична енергија из обновљивих избора, јер им је то обавеза и један од услова да своје производе пласирају на европско и свјетско тржиште.

– Ми у Републици Српској чинимо све да обезбдиједимо довољне количине зелене енергије и то и данас у Рудом радимо – истакао је Вишковић и додао да ће ХЕ „Мрсово“ својим бенефитима Рудо у наредном периоду сврстати у ред средње развијених општина.

Вишковић је подсјетио да је у енергетском сектору посљедња велика инвестиција била 1985. године у Вишеграду, те да је Влада Српске направила нови стратешки циљ везан за приоритете у чему је, као мотор развоја Републике Српске, препозната енергетика.

Говорећи о опструкцијама из ФБиХ везаним за градњу хидроелектрана у Српској, Вишковић је навео да нема ништа против изградње сличних објеката у другом ентитету.

– Немам ништа против да они граде на Неретви, у Тузли `Блок седам` и шта год они сматрају да је за њих интересантно, али ми ћемо градити `Бук Бијела` и `Паунце`, и ту нема дилеме – нагласио је премијер и додао да је боља политика уважавања од политике уцјењивања и оспоравања.

Почетак градње прогласио је предсједник РС Милорад Додик, а свечаности су присуствовали министар енергетике и рударства Петар Ђокић и други званичници Српске и Турске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар