Влада РС

Вишковић у Грчкој: Успоставићемо авио-линију Бањалука-Крф

НАГЛАСИО ДА СЕ „ЕВРОПСКИ ПУТ“ ЧЕСТО ЗЛОУПОТРЕБЉАВА ДА МИЈЕЊАЊЕ УСТАВНЕ СТРУКТУРЕ БиХ
  • Предвиђено братимљење Крфа са Требињем и Вишеградом као један од корака за оснаживање српско-грчких веза
  • Предсједник Владе РС посјету Грчкој наставља у Солуну гдје ће се сутра састати са градоначелником овог, предсједником Грчко-српске привредне коморе, директором предузећа „Алумил“, као и са ректором Аристотеловог универзитета

ВЛАДА и политичко руководство Републике Српске опредијељени су за европски пут, али се под изговором испуњавања услова за пријем у ЕУ, често покушава мијењати уставна структура БиХ, пренио је премијер Српске Радован Вишковић на Крфу гувернерки Јонских острва, Роди Цагаропулу.

Вишковић је истакао да су власти Српске отворене за дијалог на путу европских интеграција, с обзиром на јасно исказану вољу придруживања, али, исто тако, очекују равноправно уважавање аргумената и позиције Републике Српске.

– Гувернерка је понудила помоћ братског народа Грчке у европским интеграцијама и јасно је нагласила став да БиХ треба што прије да постане чланица ЕУ и да ће то имати значајне бенефите у БиХ – рекао је Вишковић.

А узајамне економске, туристичке и културне бенефите Република Српска и Грчка оствариће и успостављањем нове авио-линије, од Бањалуке до Крфа. О томе је разговарано на састанку премијера Вишковића са градоначелницом Крфа, Меропи Идреу.

– Знамо да је Бањалука прије пандемије короне била повезана директном авионском линијом са Атином, али је дошло до обуставе те линије. Али ја ћу разговарати и са руководством Аеродрома Републике Српске око повезивања Бањалуке са Крфом – навео је Вишковић.

Градоначелница Крфа истакла је да је са Вишковићем разговарала о разним врстама размјена, туристичким, економским, културним, али и о могућности братимљења острва и града Крф са два града у Српској.

Братимљење Крфа са Требињем и Вишеградом један је од корака за оснаживање српско-грчких веза. Крф ће угостити средњошколце из Српске којима би ово острво ускоро требало да постане обавезна дестинација за екскурзије.

Посјету Грчкој предсједник Владе Српске наставља у Солуну. Сутра ће се састати са градоначелником овог града, предсједником Грчко-српске привредне коморе, директором предузећа „Алумил“, као и са ректором Аристотеловог универзитета.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар