Влада РС

Вишковић: Влада не дозвољава да минимална плата радника буде само 750 КМ

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ВЛАДА ЗА ПРИВРЕДУ ИЗДВОЈИЛА 420 МИЛИОНА КМ – ДА РАДНИЦИМА ШТО ВИШЕ ПОВЕЋАЈУ ПЛАТЕ
  • Премнијер Радован ВИШКОВИЋ: Нико не може, па ни Влада Републике Српске, посвађати поштене и часне послодавце са њиховим радницима. Очигледно они имају проблема са својим запосленима, али то није проблем Владе већ тих послодаваца
  • Министар финансија Републике Српске Зора ВИДОВИЋ сматра да је реалан приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика да најнижа плата сљедеће године буде 1.050 КМ

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Влада издвојила за привреду 420 милиона КМ и све што је до сада рађено ишло је у правцу да се радницима што је могуће више повећају плате, те да Влада не дозвољава да плата радника буде 750 КМ, што је приједлог послодаваца.

Замољен да прокоментарише изјаву предсједника Уније послодаваца Саше Тривића да Влада свађа раднике и послодавце, Вишковић је за Срну истакао да је очигледно да један број послодаваца користи механизам најниже плате тако што свим запосленима уплаћује обавезе за порезе и доприносе према најнижој плати и „зато се Тривић залаже да остане плата на том нивоу како би могли правити злоупотребе“.

Исто тако не мање важно, Унија удружења послодаваца, чији је предсједник Тривић, према закону треба да испреговара најнижу плату са Савезом синдиката Републике Српске, додао је премијер.

– Нико не може, па ни Влада Републике Српске, посвађати поштене и часне послодавце са њиховим радницима. Очигледно они имају проблема са својим запосленима, али то није проблем Владе већ тих послодаваца – истакао је Вишковић.

Премијер Републике Српске је поручио да је крајње вријеме да свако ради свој дио посла, а не да дијели лекције за властити нерад.

– Доказ да господин Тривић једно прича, а друго ради, је најновији допис који је упућен на адресу Владе Републике Српске у којем стоји да ти исти траже од Владе да донесе одлуку да минимална плата буде 750 марака – нагласио је Вишковић.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић раније је изјавила да сматра да је реалан приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика да најнижа плата сљедеће године буде 1.050 КМ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар