Влада РС

Вишковић: Здравство Српске користи кисеоник који је чистији него што прописи налажу

МИНИМАЛНА МОРА БИТИ 99,5 ОДСТО, А УКЦ РС КОРИСТИ КИСЕОНИК ЧИСТОЋЕ 99,99
  • Предсједник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ директору Агенције Александру Золаку: „Јесте ли ви требали да контролишете кисеоник или Влада, ресорни министар или премијер? Не радите свој посао. Немате лабораторију. Нисте радили узорке. Чиме сте ви доказали да је здравствени систем Српске користио индустријски кисеоник? Зашто нисте сами узели узорке и урадили у референтним лабораторијама? Шта вам је циљ? Паника, лажна афера!?“
  • Нагласио да ће Влада Српске у наредним данима поднијети кривичне пријаве против свих оних који су ширили панику, лажи и клевете
  • Премијер открио да је свим болницама у Српској наложено да у наредних дан-два путем референтне установе изврше анализу кисеоника и отворио и питање: „Зашто Агенција пребацује своју одговорност на директоре здравствених установа, на Владу, министре и Српску? Овим се још једном показује да је БиХ само оптерећење Српској. Дозволите ми да направим Агенцију за лијекове Републике Српске и проблем ће бити ријешен у току дана

ТАКОЗВАНА  афера кисеоник није постојала, нити постоји. Анализа кисеоника који је кориштен у Универзитетском клиничким центру Републике Српске коју је урадила референтна установа показала је да је чистоћа кисеоника на једној локацији са које је узет узорак 99,99, а на другој 99,92.

Минимална чистоћа мора да буде 99,5, што значи да је чистији него што прописи налажу, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је додао и да је чистоћа у болници Др Младен Стојановић у Приједору 99,96.

– Неки су очекивали да Српска остане без кисеоника, али то вам нећемо дозволити. И даље се спинује и лаже.Једини који има тзв. дозволу је фирма Месер. Та фирма је у марту добила дозволу, а ја питам ко је до тада испоручивао кисеоник здравственим установама – рекао је Вишковић.

За квалитет лијекова у БиХ, истакао је он, одговорна је Агенција за лијекове БиХ, а Влада ће у наредним данима поднијети кривичне пријаве против свих оних који су ширили панику, лажи и клевете.

Узорковање је обављено у УКЦ-у, на основу закључка Владе Републике Српске.

Техничко лице иностране лабораторије, овлаштене за испитивање и контролу квалитета, узело је 28. септембра узорак из централне цистерне, који је потом запечаћен и отпремљен у овлаштену лабораторију.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ је након инспекцијског надзора забранила фирми „ТГТ техногас“ из Лакташа производњу и промет медицинског кисеоника.

Ова фирма је УКЦ Српске и друге болнице у Српској снабдијевала кисеоником.     

Агенција за лијекове БиХ је одговорна за квалитет, али не ради свој посао

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је Агенција за лијекове БиХ одговорна за квалитет лијекова који се нађу на тржишту БиХ и Српске, али да та агенција не ради свој посао и свој нерад и неодговорност покушава пребацити на некога другог.

Вишковић је упитао зашто анализу кисеоника није урадила Агенција за лијекове кад је дошла до сазнања да наводно неквалификовани испоручиоци испоручују индустријски кисеоник, који има чистоћу мању од 99,5 па до 80 одсто.

„Зашто не радите свој посао? Радите свој посао!„, рекао је Вишковић данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Овдје се, додао је он, показује да су пацијенти у Српској, који су имали потребу за тим, користили медицински кисеоник чистоће преко 99,9 одсто, али да су власти у Српској, на срамоту појединаца и неких медија, називане злочинцима, тровачима, као да је ово перид Другог свјетског рата, Градине, Јасеновца.

Гудељевић да прогласи неуставним правилник Агенције за лијекове

Премијер Српске је рекао да је наложено свим болницама у Српској да у наредних дан-два путем референтне установе изврше анализу кисеоника и да то путем ресорног министарства подијеле са јавношћу Српске.

„Зашто Агенција пребацује своју одговорност на директоре здравствених установа, на Владу, министре и Српску? Овим се још једном показује да је БиХ само оптерећење Српској. Дозволите ми да направим Агенцију за лијекове Републике Српске и проблем ће бити ријешен у току дана“, рекао је Вишковић.

Он је истакао да је оног момента кад је добио резултате анализе узорка кисеоника одржао конференцију за медије и обавијестио грађане Српске.

Вишковић је рекао да очекује да у току дана министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевећ прогласи неуставним правилник Агенције за лијекове из 2018. године и да га стави ван снаге.

„Имају рок да то ураде у току дана“, рекао је Вишковић.

Навео је да је раније послат допис Гудељевићој са упитом зашто правилник Агенције за лијекове није ставила ван снаге јер је неуставан и ресорни министар никада није дао сагласност на њега.

„Према закону, Министарство цивилних послова даје сагласност на правилнике које доноси Агенција, која је донијела спорни неуставни правилник 2018. године. Републички секретаријат за законодавство је још тада упутио допис због неуставности правилника, јер не може нижи и орган са једног нивоа власти прописивати обавезу другом нивоу власти“, рекао је Вишковић и напоменуо да спорни Правилник чак нису донијели ни у редовној процедури, него је то учинио тзв. Стручни савјет.

Вишковић је указао да је фирма „Месер“ добила дозволу, са којом се сада фаворизује на тржишту БиХ, у марту ове године, те упитао директора Агенције Александра Золака и стручњаке у тој агенцији шта је онда било до марта.

„Јесте ли ви за то одговорни /Агенција/, јесте ли ви требали да то контролиштее или Влада, ресорни министар или премијер. Овдје је класична замјена теза. Не радите свој посао. Немате лабораторију. Нисте радили узорке. Прихватате сертификате произвођача, а зашто онда не прихватите сертификат који је доставила компанија ТГТ техногас Лакташи од италијанског Сола у којем стоји да је кисеоник који се испоручивао УКЦ-у чистоће 99,5 одсто. Зашто правите различите аршине?

Чиме сте ви доказали да је здравствени систем Српске користио тзв. индустријски кисеоник? Зашто нисте сами узели узорке и урадили у референтним лабораторијама? Шта вам је циљ? Паника, лажна афера, прозивање људи који чине све да здравствени систем функционише у пуном капацитету и да пацијенти имају кисеоник“, рекао је Вишковић.

Подсјетио и да је из Управе за индиректно опорезивање БиХ речено да има само један тарифни број за увоз кисеоника у БиХ и да нема медицинског, индустријског или неког трећег.

Он је рекао да ће власти у Српској у наредним данима дјеловати и урадити све да буду обезбијеђене довољне количине кисеоника здравственим установама и да ће Српска имати довољне количине кисеоника чистоће која одговара медицинском кисеонику.

„И даље спинујете и лажете грађане Српске у смислу да се производи кисеоник у жељезарама итд. Морате познавати основне постулате технике и науке да видите да су сви производни капацитети управо сконцентрисани око таквих произвођачких капацитета како што су жељезаре“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се кисеоник производи у комплексима жељезара, у Јесеницама у Словенији, у Сиску у Хрватској, Зеници у БиХ и Смедереву у Србији. „Сол група“ је власник кисикане у Сиску и Јесеницама, а „Месер“ је власник у Зеници и Смедереву.

Вишковић је навео да једини који према спорном правилнику Агенције за лијекове БиХ има такозвану дозволу је фирма „Месер“, која у жељезари Зеница ради ту производњу.

Он је истакао да не жели да буде талац компаније „Месер“ која има монопол, јер су јој се обратили из Српске у писаном форми са упитом да ли она има капацитете да може снабдијевати медицинским кисеоником и здравствене установе у Српској, али да су из те компаније усмено одговорили да немају.

Вишковић је истакао да не може бити направљен ни интервентни увоз јер нема ниједна веледрогерија која у овом моменту има одобрење за продају медицинског кисеоника.

„Очекивали сте да Српска остане без кисеоника и тиме да се угрози здравље пацијената. Нећете то добити и нећемо вам то омогућити“, рекао је Вишковић.

Он је на крају упутио, како је рекао, људско извињење породицама 12 родитеља беба које су 1992. године изгубиле животе у Бањалуци управо због кисеоника и упитао да ли је неко хтио да направи случај као тај 1992. године.

„Нећете нам то направити 2021. године! Учинићу све као човјек да се са овом лажном такозваном афером, која се овим и дефинитивно раскринкава, борим. Имамо информације и да се сличне афере планирају произвести у значајном броју у Српској. Борићемо се доказима. Они који не вјерују, нека сами узоркују, нађу лабораторије. Позивам да то учини и Агенција за лијекове, која би према законима треба да узоркује сваку испоруку. Не раде свој посао!„, рекао је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар