Glavno Svijet

Demonstranti u Bagdadu opet pokušali da prodru u vladin kvart – pet ubijenih i 24 ranjena

OD POČETKA OKTOBRA SNAGE BEZBJEDNOSTI UBILE 250 UČESNIKA PROTESTA
  • Desetine hiljada Iračana proteklih dana demonstrirale su u centru Bagdada i širom zemlje, uglavnom na šiitskom jugu pozivajući na svrgavanje režima

NA TREĆEM glavnom mostu u centralnom Bagdadu izbili su sukobi dok snage bezbjednosti pokušavaju da spriječe antivladine demonstrante da pređu preko rijeke Tigar u pravcu Zelene zone, gdje se nalazi sjedište Vlade.

Desetine demonstranata mogle su se vidjeti kako trče ulicama, a neki od njih kako nose ranjene ljude, dok su u pozadini odjekivali pucnji.

Demonstranti su prišli sjedištu državne iračke televizije.

Bacali su kamenje na snage bezbjednosti, koje su se rasporedile s oklopnim vozilom s vodenim topom.

Pozivajući se na neimenovane policijske i zdravstvene izvore, AP javlja da je u sukobima u kojima su korišteni gumeni meci, bojeva municija i suzavac poginula jedna osoba, a da su 24 ranjene.

Rojters javlja, pozivajući se na svjedoke, da je u sukobima između demonstranata i iračkih snaga bezbjednosti u blizini mosta Ahrar poginulo najmanje pet osoba.

Bezbjednosni i ljekarski izvori su naveli da je jedna osoba poginula, a 22 povrijeđene dodajući da su korišteni gumeni meci i suzavac, a ne bojeva municija.

Desetine hiljada Iračana proteklih dana demonstrirale su u centru Bagdada i širom zemlje, uglavnom na šiitskom jugu pozivajući na svrgavanje političkog sistema.

Protesti su organizovani zbog raširene korupcije, visoke nezaposlenosti i loših javnih usluga.

Snage bezbjednosti ubile su više od 250 ljudi u dva talasa protesta od početka oktobra.

(Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar