Glavno Svijet

U Briselu potpisan protokol o pristupanju Makedonije NATO

DA BI SVE UBRZALI – UMJESTO MINISTARA POTPISALI SU GA AMBASADORI DRŽAVA ČLANICA

PROTOKOL o pristupanju Makedonije NATO potpisan je danas u sjedištu zapadne vojne alijanse u Briselu.

Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Na ceremoniji u sjedištu NATO, Dimitrov se pozdravio sa ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.

Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri spoljnih poslova, ali su Protokol sa Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO da bi se ubrzala integracija te zemlje u alijansu.

Po potpisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO bez prava glasa, a punonopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju protokol.

Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promenijiti ime u Sjeverna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces pristupanja u NATO traje oko 18 mjeseci, ali, prema najavama iz sjedišta  alijanse koje su prenijeli makedonski mediji, Sjeverna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

(Beta)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar