Glavno Svijet

Zagreb poriče da je njegova granična policija povrijedila 18 migranata

TVRDI DA SU SAMO SPRIJEČNI DA ILEGALNO UĐU U HRVATSKU I DA NIKO NIJE ZATRAŽIO POMOĆ

NAKON incidenta na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kojem je povrijeđeno 18 migranata oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, tačnije hrvatske granične policije.

„Juče između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Buhača zatekli u odvojenim grupama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni. Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BIH, koji su kontaktirali dežurnog šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili“, navode iz MUP-a RH, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Hrvatska granična policija je navela da, prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu upotrijebili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice.

„Niti su na osobama bile vidljive povrede niti je iko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim povredama izvijestila Granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta. Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutarnjih poslova će detaljno ispitati istinitost navoda o povredama osoba, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile“, saopšteno je iz hrvatske policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Granična policija BiH danas su potvrdili incident, ali nisu željeli da daju nikakve detaljnije informacije.

U slučaj koji se odnosi na 18 migranata uključilo se i Tužilaštvo BiH iz kojeg su potvrdili da zajedno s agencijama za sprovođenje zakona poduzimaju aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja te da više informacija ne mogu davati.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar