Odabrano Svijet

Grčki mitropolit pozvao sveštenike da ustanu protiv razdvajanja Crkve i države

POBUNILO SE I UDRUŽENJE GRČKIH SVEŠTENIKA – CIPRAS NEĆE SKINUTI KRSTA SA DRŽAVE ZASTAVE

Mitropolit Amvrosije i Aleksis Cipras

  • Mitropolit AMVROSIJE: „Naša mitropolija nema novca da postavi sveštenike na upražnjena mesta, a Vlada Grčke državnim novcem gradi džamije i imenuje muftije u Trakiji. Našu crkvu progone. Mi smo nepoželjni za ateiste koji nama vladaju“

U GRČKOJ vri zbog odluke vlade Aleksisa Ciprasa da pokrene ustavne promjene koje bi razdvojile crkvu od države, odnosno učinile državu „religiozno neutralnom“.

Ciprasova partija (Siriza) inicirala je korekciju člana 3. Ustava Grčke, takvu da u njemu jasno piše da je grčaka država „religiozno neutralna“. Predložila je i `toplu oblogu` u vidu formulacije da je Pravoslavna crkva u zemlji „dominantna religija“.

Mitropolit Kalavritski i Egialijski Amvrosije pozvao je sveštenike Eladske pravoslavne crkve da ustanu protiv takvih reformi, odnosno – odvajanja crkve od države.

U mitropolitovoj izjavi se upozorava:

„Pravoslavlje će biti prodato, a crkvena imovina izgubljena. Štaviše, nekretnine Crkve mogu završiti u takozvanom `superfondu privatizacije`, a onda će sve biti jasno“.

Prethodno je „prijedlog ustavne reforme“ osudio Sveti savez grčkih sveštenika, koji okuplja 9.000 od ukupno 11.000 grčakih pravoslavnih sveštenika. I otvoreno zatražio da se anulira sporazum o razdvajanju Crkve i države.

Taj sporazum je oštro kritikovao i prvi jerarh Eladske crkve mitropolit Jeronim:

„Sada žele da država prestane da sveštenicima daje plate iako je to praksa već nekoliko decenija. Nezavisno od toga, mora se voditi računa o istorijskoj činjenici da je država – u zamjenu za obezbjeđivanje plata i penzija sveštenstvu – dobila na raspolaganje vrednu crkvenu i manastirsku imovinu“.

Mitropolit Amvrosije smatra problematičnom i neprihvatljivom ideju da država – umjesto da daje direktno plate sveštenicima – Crkvi obezbjeđuje „subvencije za plate sveštenika“.

Posebno je pritom upozorio:

„Naša mitropolija nema novca da postavi sveštenike na upražnjena mjesta, a Vlada Grčke državnim novcem gradi džamije i imenuje muftije u Trakiji. Našu crkvu progone. Mi smo nepoželjni za ateiste koji nama vladaju“.

Upozorio je da se Ciprasova vlast prema pravoslavnom sveštenstvu „odnosi poput boljševika u Rusiji“:

„Grčki pravoslavni sveštenici, dižite se na noge! Uzimajte u ruke zastave otpora!“

Situaciju nimalo nije smirila Ciprasova izjava da izmjene koje njegova vlada `gura` nisu u suprotnosti sa „vjekovnom tradicijom grčkog naroda“:

„Besmislene i smiješne su tvrdnje da će krst biti skinut sa nacionalne zastave i drugih državnih simbola. Mi proglašavanjem religioznog neutraliteta želimo samo da obezbijedimo da država bude garant vjerskih sloboda za grčki narod i grčke građane“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar