Vjere Odabrano

Pravoslavci pozvani da 21. decembra u što većem broju dođu na molitveni Sabor u Nikšiću

PROTESTNO OKUPLJANJE PROTIV NAMJERA VLASTI CRNE GORE PREMA MCP I EPARHIJAMA SPC
  • Poslije sastanka arhijereja SPC sa arhijerejskim protoprezviterima saopšteno da svima treba da bude potpuno jasno da se radi o pokušaju da se preko pripremljenog zakon o slobodi vjeroispovijetsi progone, diskriminišu i ponižavaju Mitropolija i eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori
  • Naglašeno je da su arhijereji sa arhijerejskim protoprezviterima iskazali odlučnost da se takvom ponižavanju Pravoslavne Crkve snažno odupru

SABORNU Svetu arhijerejsku Liturgiju u Manastiru Svetog Apostola Luke u Župi Nikšićkoj služili  Mitropolit Crnogorsko-Primorski g. Amfilohije i Episkop Budimljansko-Nikšićki g. Joanikije uz sasluženje Arhiepiskopa Mihalovsko-Košickog g. Georgija (Pravoslavna Crkva Čeških zemalja i Slovačke) i Episkopa umirovljenog Srednjoevropskog g. Konstantina.

Potom je održano sabranje sa arhijerejskim protoprezviterima Mitropolije Crnogorsko-Primorske i Eparhije Budimljansko-Nikšićke povodom utvrđivanja tzv. ”inoviranog” Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je 5. decembra 2019. godine jednostrano utvrdila Vlada Crne Gore.

Jučerašnje tvrdnje potpredsjednika Vlade Zorana Pažina da je naša Crkva odbijala da razgovara o preporukama Venecijanske komisije, najblaže rečeno, služe obmanjivanju javnosti.

Vlada je od naše Crkve dobila argumentovane Primjedbe na Predlog zakona (na preko 90 stranica) u kojima je posebna pažnja, pored ostalog, posvećena preporukama Venecijanske komisije.

Naši arhijereji su predlagali da se razgovara i o ostalim važnim pitanjima vjerskih prava (restitucije, obeštećenja, garancije imovine i poštovanje pravnog kontinuiteta crkava i vjerskih zajednica) u Crnoj Gori, te da se dijalog ne ograničava na način na koji je to uslovljavala delegacija Vlade u svom krnjem mandatu.

Uporno su odbijali dijalog iskazima da su ta pitanja od nosilaca najviših političkih funkcija proglašena za politička i da su za njih to prvenstveno politička, a ne pitanja osnovnih ljudskih prava.

Vlada Crne Gore je utvrđivanjem ovakvog Predloga zakona pokazala da ne poštuje volju državljana Crne Gore, koji su u ogromnom broju (oko 100 hiljada imenom, prezimenom i potpisom) iskazali svoj stav prema diskriminatornom Predlogu zakona.

Iz dosadašnjih aktivnosti na pripremi ovog zakonskog propisa, svima treba da bude potpuno jasno da se radi o pokušaju da se ovim zakonom progone, diskriminišu i ponižavaju Mitropolija i eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Da je ovo zakon protiv naše Crkve je faktički postalo jasno poslije sastanka sa Zoranom Pažinom, jer je ukazano da su, mimo pravne logike i protivno Ustavu, ostale tradicionalne Crkve i vjerske zajednice navodno zaštićene ugovorima koje su ranije zaključile sa Vladom.

Zakon – ako je zakon – onda treba da važi za sve, a ne da je, kao u ovom slučaju, uperen i pisan protiv naše Crkve koja je i prethodno diskriminisana odbijanjem Vlade da i sa njom zaključi isti ugovor.

Naši arhijereji sa arhijerejskim protoprezviterima su na sastanku iskazali svoju odlučnost da se ovakvom ponižavanju Pravoslavne Crkve snažno odupru.

U tome očekuju punu podršku svih pravoslavnih vjernika, bez obzira na njihovo lično i političko opredjeljenje, budući da je obaveza svakog pravoslavnog vjernika, bez izuzetka, da jasno i glasno podigne svoj glas protiv ovakvih i sličnih brutalnih ataka i miješanja sekularne države u crkveni poredak radi otimačine crkvene imovine po komunističkim i drugim revolucionarnim metodama.

Arhijereji sa protoprezviterima pozivaju pravoslavni vjerni narod da u subotu, 21. decembra u što većem broju dođe na molitveni Crkveni Sabor u Nikšiću, koji će započeti Svetom arhijerejskom Liturgijom u sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u 9 časova, kako bi se iskazao protest protiv ponižavajućih i diskriminatornih odredbi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

https://mitropolija.com/2019/12/06/saopstenje-za-javnost-oduprimo-se-ponizavanju-crkve/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar