Главно Свијет

Ли у Загребу обећао дијамантско раздобље у кинеско-хрватским односима

КИНА СПРЕМНА ДА УЛАЖЕ У ХРВАТСКЕ ЛУКЕ И МОДЕРНИЗАЦИЈУ ПРУГЕ ЗАГРЕБ-РИЈЕКА?
  • Кинески премијер Ли Кећијанг допутовао је синоћ у прву посјету Хрватској у пратњи око 250 политичара и привредника, а циљ посјете је јачање односа са земљама средње и источне Европе које Кина жели снажније да укључи у пројект „Један појас, један пут“
  • Премијери двије земље размјенили су и поклоне, па је тако Пленковић Лију поклонио електрични бицикл фирме „Римац“ и лопту с потписима хрватских фудбалских репрезентативаца, а Ли Пленковићу кошаркашку лопту и национални дрес

ПРЕМИЈЕР Кине Ли Кећијанг изјавио је данас у Загребу да су Хрватска и Кина спремне да отворе „дијамантно раздобље“ у својим односима, а хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио да је посјета кинеске делегације велика шанса за хрватску економију.

„Иако смо географски удаљени, спремни смо зближавати наша срца и отворити дијамантно раздобље наших односа“, рекао је Кећијанг на почетку састанка кинеске и хрватске делегације у Загребу.

Кинески премијер Ли Кећијанг допутовао је синоћ у прву посјету Хрватској у пратњи око 250 политичара и привредника, а циљ посјете је јачање односа са земљама средње и источне Европе које Кина жели снажније да укључи у пројект „Један појас, један пут“.

Послије сусрета делегација двије државе, кинески премијер је у заједничкој изјави с хрватским премијером рекао да су разговори били „плодоносни“ и да је постигнута сагласност да треба појачати сарадњу у оквиру односа Кине и Европе, али и билатералну.

Он је изјавио да треба подстицати развој робне размјене и додао да је на састанку изражена спремност у јачање сарадње када је ријеч о саобраћајној инфраструктури.

Кинески премијер је оцијенио да су односи двије државе традиционално пријатељски и изразио захвалност Хрватској на подршци политици „једне Кине“.

„Очекујем да ћемо овим посјетом наше односе подићи на виши ниво „, рекао је Ли.

Хрватски премијер Андреј Пленковић нагласио је да је усвојена заједничка изјава која „треба да да јасан смјер будућег дјеловања свих наших ресора, да унаприједи економску сарадњу и створи предуслове за даље инвестирање“.

Он је истакао да посјету кинеске делегације види као „велику шансу за хрватске извознике, предузетнике и хрватску привреду“.

Премијер је оцијенио да пројект Пељешког моста, за чију је градњу изабрана кинеска фирма „Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“ и данашња посјета кинеске делегације представљају „кључну прекретницу за односе двије земље“.

Пленковић је рекао да је трговинска размена двије земље на нивоу милијарду евра, док је прошле године Хрватску посјетило око 250.000 кинеских туриста. Он је додао и да постоји велики интерес хрватских и кинеских привредника за пословни форум у Дубровнику где ће се конкретно разговарати о различитим облицима сарадње.

У Загребу је данас потписано шест уговора, поред осталих о жељезничкој инфраструктури, пољопривреди и туризму. Ту су и споразуми који се односе на дигиталну сарадњу државне управе с кинеском компанијом Хуавеј, као и на Хрватску банку за обнову и развој, науку и спорт.

Уочи доласка кинеског премијера Андреј Пленковић је најавио да би идући велики пројекти могли да буду модернизација низинске пруге Загреб-Ријека и хрватских лука.

Премијери двије земље размјенили су и поклоне, па је тако Пленковић Лију поклонио електрични бицикл фирме „Римац“ и лопту с потписима хрватских фудбалских репрезентативаца, а Ли Пленковићу кошаркашку лопту и национални дрес.

Послије Загреба, кинеска делегација на челу с премијером отпутоваће у Дубровник гдје се у четвртак и петак одржава самит Кине и 16 држава источне и средње Европе (16+1).

Ово је прва посјета неког кинеског премијера Хрватској, али и шести сусрет Пленковића и Лија за посљедње двије и по године.

Хрватски премијер је посјетио Кину крајем прошле године.

Премијер Ли дошао је у Хрватску након самита ЕУ и Кине у Бриселу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар