Вијести

Хашко тужилаштво затражило изузеће судије Антонетија

ВРШЕ НА ЊЕГА ПРИТИСАК ДА ПОВОДОМ КАРАЏИЋЕВОГ ЗАХТЈЕВА САЧЕКА ОДЛУКУ АПЕЛАЦИОНОГ ВИЈЕЋА

ТУЖИЛАШТВО Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) затражило је изузеће судије Жан-Клода Антонетија, уколико Апелационо вијеће одлучи да му да надлежност да одлучује о захтјеву за изузеће предсједника ММКС Теодора Мерона и судије Виљема Секулеа, саопштено је из суда у Хагу.

У саопштењу се напомиње да Антонети није надлежан за захтјев првог предсједника Република Српске Радована Караџића за изузеће Мерона и Секулеа.

Из Тужилаштва овим захтјевом желе да заштите свој став, због тога што је судија Антонети инсистирао да ће донијети одлуку о захтјеву, без обзира на то што се још чека одлука Апелационог вијећа о надлежности.

„Лични интереси судије Антонетија за јачање новог стандарда изузећа и његово инсистирање да пресуди о захтјеву, упркос отвореном питању његове надлежности и предсједниковог захтјева да то буде заустављено, показују његову пристрасност у вези са захтјевом“, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Предсједник Мерон затражио је раније од судије Антонетија да сачека одлуку Апелационог вијећа у вези са захтјевом Караџића о изузећу судија из жалбеног поступка.

Он је у саопштењу написао да је у интересу правде и правосудне извјесности да се Апелационом вијећу омогући да ријеши питање надлежности, прије него што судија Жан-Клод Антонети донесе одлуку о захтјеву.

Мерон је затражио да се захтјев прослиједи судијама Џозефу Чионду Масанчеу, Лију Мутоги, Бартону Холу, Сеон Ки Парку и Бену Емерсону.

У Караџићевом захтјеву о изузећу судија наводи се да ове судије не могу учествовати у разматрању његове жалбе на пресуду јер су раније учествовале у одлучивању у повезаним суђењима, па не могу бити непристрасне.

Караџић је навео да не захтијева покретање жалбеног поступка испочетка, него да нове судије размотре жалбу и одговоре, као и да им се да могућност да затраже преиспитивање било каквих одлука.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар