Вијести

Пуповац: Милошевић иде у Книн на обиљежавање „Олује“ да стави крст на мржњу међу Хрватима и Србима

„ТЕШКА ЈЕ ТО БИЛА ОДЛУКА, АЛИ ЖЕЛИМО ОКРЕТАЊЕ ОД РАТНЕ КА СТРАНИЦИ МИРА“
  • „Борис Милошевић не иде тамо да би славио и то треба да разумије свако, са хрватске и српске стране. С друге стране, не иде тамо да би урадио било шта што би спријечило да се свако са своје стране суочи с чим треба да се суочи, с патњом, прогоном и страдањем других“

ПРЕДСТАВНИК Срба у Хрватској Борис Милошевић не иде у Книн на обиљежавање 25. годишњице операције „Олуја“ да би славио, већ да би ставио „крст на мржњу“, рекао је данас Танјугу предсједник СДСС-а Милорад Пуповац и истиче да би Милошевићев одлазак у Книн требало да допринесе да се сви суоче с патњом и страдањем оних других.

Пуповац, који је у Двору на Уни у Хрватској присусуствовао обиљежавању годишњице прогона и страдања Срба током и послије „Олује“, каже да би одлука Бориса Милошевића требало да допринесе и да сви они који су починили злочине над српским народом одговарају за то што су починили.

„То је била тешка одлука, да представник српског народа оде на 25. годишњицу ‘Олује’. Да стави крст на мржњу међу Хрватима и Србима, који се одашиљу са мјеста страдања и мјеста обиљежавања, коју људи осјећају због својих патњи и страдања и због политика које то користе“, појаснио је Пуповац.

Како каже, Милошевић одлази у Книн да би се ударио темељ окретању ратне странице према страници мира, која, према његовој оцјени, у Хрватској па и у односима и комуникацији између Србије и Хрватске никако да добије „пуну и трајну прилику“.

Милошевић иде у Книн и да би, коначно, свака жртва, хрватска или српска, свако прогонство и избјеглиштво било признато и поштовано, истакао је Пуповац.

„Представник СДСС-а и нашег народа у Хрватској не иде тамо да би славио и то треба да разумије свако, са хрватске и српске стране. С друге стране, не иде тамо да би урадио било шта што би спријечило да се свако са своје стране суочи с чим треба да се суочи, с патњом, прогоном и страдањем других. У овом случају Хрватска треба освестити страдање и патње Срба“, нагласио је Пуповац.

Он је напоменуо да је одлазак у Книн на обиљежавање „Олује“ жртва Бориса Милошевића.

„Када се то постигне, као што се ових дана види да се то гради и као што се данас овдје у Двору видјело да се то гради, онда ће људи који су данас гњевни, који куну, схватити да је то урађено зато да они коначно осјете да је неко пожалио за њиховим патњама и да је неко спреман да се суочи с одговорношћу за њихово страдање“, рекао је Пуповац.

Упитан да ли ће та жртва Милошевића допринијети да злочини над Србима буду кажњени, Пуповац одговара да је то, такође, једна од ствари којој треба да допринесе одлазак представника Срба у Книн.

Подсјећа да су ријетки злочини над Србима који су кажњени, док су многи Срби кажњени за злочине који су почињени над Хрватима и поручује да се то мора промијенити, јер је неприхватљиво да се само Срби кажњавају.

Упитан да ли би и представник хрватског народа у Србији да присуствује обиљежавању у Рачи, Пуповац одговара да не би никоме желио да ставља терет који му не припада, као што ни сам не воли да се Србима у Хрватској ставља терет који им не припада, али наглашава да би представник службене Хрватске у Србији свакако требало да присуствује том обиљежавању.

На питање какав пријем у Книну очекује за Милошевића, каже да ће њему свакако бити веома тешко и да је то за њега највећи изазов.

„Ко ће све бити по улицама и какви ће људи бити тамо… То је друго питање, за друге институције. Вјерујем да Милошевић у протоколарном дијелу, у којем ће боравити, неће имати тешкоће, а шта ће бити на другим мјестима и каква ће се знамења видјети која ће бацити сјену на његов гест и на наше намјере, то је питање за друге институције, ако их буде“, рекао је Пуповац.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар