Федерација/БиХ

Амбасадор Русије у СБ УН: Инцко и даље покушава да демонизује Србе

САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН – ОСИМ ИНЦКОВОГ – СТИГАО И 23. ГОДИШЊИ ИЗВЈЕШТАЈ ВЛАДЕ РС

Василиј Небензја

  • Валентин ИНЦКО рекао да Република Српска наставља са пријетњама да ће се повући из институција БиХ те да великим дијелом успјешно води политику блокирања свих одлука на државном нивоу
  • Стални представник Русије Василиј НЕБЕНЗЈА:  Критиковање Срба у БиХ ОСТАЈЕ устаљени шаблон којим се пише извјештај. Није нам јасно зашто високи представник готово демонизује Србе и држи се аргумената базираних на пресудама из Хага. Документи британских архива који су објављени недавно откривају битне детаље о дешавањима у Сребреници“

ВАЛЕНТИН Инцко, високи представник у БиХ, обратио се данас Савјету безбједности УН-а истичући да је крајње вријеме да власти на свим нивоима у БиХ покажу опредијељеност за мирну и одрживу државу која неповратно иде путем евроатлантске интеграције.

„Позивам политичке лидере да се одмах изборе са изазовима и да 25. годишњицу Дејтона виде као подстицај за то. Очекујем да ће власти у БиХ поступити по овим препорукама и приступити рјешавању недостатака који су уочени и прије и након избијања пандемије“, поручио је Инцко представљајући 57 извјештај о стању у БиХ.

На почетку обраћања, Инцко се осврнуо на борбу са вирусом корона, наглашавајући да се грађани БиХ са тим суочавају дисциплиновано и солидарно.

„Криза са којом се БиХ сада суочава не смије се ни на који начин користити за промоцију или постизање интереса политичких странака и политичких циљева“, рекао је Инцко, скрећући пажњу да је БиХ још без буџета.

Такође, нагласио је да се према изјавама Милорада Додика, предсједника СНСД-а и члана Предсједништва БиХ, очекује наставак политичке кризе и по окончању кризе због пандемије.

Такође, истакао је да Република Српска наставља са пријетњама да ће се повући из институција БиХ те да великим дијелом успјешно води политику блокирања свих одлука на државном нивоу.

Као и претходних година, Русија је била против Инцковог извјештаја, а њен представник Василиј Небензја рекао је да се квалитет извјештаја није поправио те да је критиковање Срба у БиХ постало устаљени шаблон којим се пише извјештај.

„Није нам јасно зашто високи представник готово демонизује Србе и држи се аргумената базираних на пресудама из Хага. Документи британских архива који су објављени недавно откривају битне детаље о дешавањима у Сребреници“, рекао је Небензја.

Поред Инцка, и Влада Републике Српске је прије неколико дана Савјету безбједности упутила свој 23 извјештај у којем је истакла да је од суштинског значаја да се међународна заједница, укључујући и високог представника, придржава одредаба Дејтонског споразума и поштује га.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар