Federacija/BiH

Ambasador Rusije u SB UN: Incko i dalje pokušava da demonizuje Srbe

SAVJETU BEZBJEDNOSTI UN – OSIM INCKOVOG – STIGAO I 23. GODIŠNJI IZVJEŠTAJ VLADE RS

Vasilij Nebenzja

  • Valentin INCKO rekao da Republika Srpska nastavlja sa prijetnjama da će se povući iz institucija BiH te da velikim dijelom uspješno vodi politiku blokiranja svih odluka na državnom nivou
  • Stalni predstavnik Rusije Vasilij NEBENZJA:  Kritikovanje Srba u BiH OSTAJE ustaljeni šablon kojim se piše izvještaj. Nije nam jasno zašto visoki predstavnik gotovo demonizuje Srbe i drži se argumenata baziranih na presudama iz Haga. Dokumenti britanskih arhiva koji su objavljeni nedavno otkrivaju bitne detalje o dešavanjima u Srebrenici“

VALENTIN Incko, visoki predstavnik u BiH, obratio se danas Savjetu bezbjednosti UN-a ističući da je krajnje vrijeme da vlasti na svim nivoima u BiH pokažu opredijeljenost za mirnu i održivu državu koja nepovratno ide putem evroatlantske integracije.

„Pozivam političke lidere da se odmah izbore sa izazovima i da 25. godišnjicu Dejtona vide kao podsticaj za to. Očekujem da će vlasti u BiH postupiti po ovim preporukama i pristupiti rješavanju nedostataka koji su uočeni i prije i nakon izbijanja pandemije“, poručio je Incko predstavljajući 57 izvještaj o stanju u BiH.

Na početku obraćanja, Incko se osvrnuo na borbu sa virusom korona, naglašavajući da se građani BiH sa tim suočavaju disciplinovano i solidarno.

„Kriza sa kojom se BiH sada suočava ne smije se ni na koji način koristiti za promociju ili postizanje interesa političkih stranaka i političkih ciljeva“, rekao je Incko, skrećući pažnju da je BiH još bez budžeta.

Takođe, naglasio je da se prema izjavama Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, očekuje nastavak političke krize i po okončanju krize zbog pandemije.

Takođe, istakao je da Republika Srpska nastavlja sa prijetnjama da će se povući iz institucija BiH te da velikim dijelom uspješno vodi politiku blokiranja svih odluka na državnom nivou.

Kao i prethodnih godina, Rusija je bila protiv Inckovog izvještaja, a njen predstavnik Vasilij Nebenzja rekao je da se kvalitet izvještaja nije popravio te da je kritikovanje Srba u BiH postalo ustaljeni šablon kojim se piše izvještaj.

„Nije nam jasno zašto visoki predstavnik gotovo demonizuje Srbe i drži se argumenata baziranih na presudama iz Haga. Dokumenti britanskih arhiva koji su objavljeni nedavno otkrivaju bitne detalje o dešavanjima u Srebrenici“, rekao je Nebenzja.

Pored Incka, i Vlada Republike Srpske je prije nekoliko dana Savjetu bezbjednosti uputila svoj 23 izvještaj u kojem je istakla da je od suštinskog značaja da se međunarodna zajednica, uključujući i visokog predstavnika, pridržava odredaba Dejtonskog sporazuma i poštuje ga.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar