Федерација/БиХ

Додик: Разбијен је план Изетбеговића и Туђмана да се сломи Српска

У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ ОБИЉЕЖЕНО 25 ГОДИНА ОД ОДБРАНЕ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА РС
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: «То је сигурно била непотребна операција са становишта Хрватске тога времена, али је то био резултат договора који су имали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман да се сломи Република Српска»
  • «Нису нас сломили! Остајемо овдје и наш одговор је живот и Република Српска! Ми Срби смо овдје научили лекције да управо све неправде које смо доживљавали претворимо у нашу жељу за што бољу и стабилнију Републику Српску. И овај дан је управо то» – нагласио је Додик
  • Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко МИЛУНОВИЋ: У 50 година исти непријатељ је напао Србе који живе у овом крајевима. У Другом свјетском рату извршен је масован покољ становништва на овим просторима, а исту намјеру су имали и агресори 1995. године када су прешли ријеку Уну са  намјером да Србе у потпуности истјерају из Републике Српске… Данас обиљежавамо побједу, која је у суштини сачувала не само ове крајеве, већ и Републику Српску
  • Начелник општине Козарска Дубица Раденко РЕЉИЋ: Датум 18. септембар 1995. треба да буде уписан златним словима у нашу историју јер је тада одбрањена Република Српска… Након два дана борби заустављене су елитне хрватске јединице које су имале велике губитке. Да је Козарска Дубица пала, мапа Републике Српске не би изгледала као данас»

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је из Козарске Дубице, мјеста централног обиљежавања 25 година од одбране западних граница Републике Српске, упутио поруку мира, који треба да обезбиједи развој, али и сјећања на све страдале у хрватској агресији на српске етничке просторе.

«Агресија тадашње хрватске војске извршена је у жељи да се сломи живот и народ на овим просторима. То није први пут да се баш на овим просторима види најоштрији напад хрватских јединица према српском становништву. То је била сигурно непотребна операција са становишта Хрватске тога времена, али је то био резултат договора који су имали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман да се сломи Република Српска“, изјавио је Додик новинарима.

Након парастоса убијеним војницима и цивилима, Додик је рекао да агресор 1995. године није успио у својој намјери.

«Порука је и да нас нису сломили! Остајемо овдје и наш одговор је живот и Република Српска!“, поручио је Додик у Козарској Дубици.

Он је рекао да Република Српска држи корак са другим просторима и да је, без обзира на озбиљну изложеност, санкције и бомбардовања НАТО-а, знатно обновила свој социјални, привредни и инфраструктурни живот.

«Република Српска показује снагу виталности која је залог и дуг према онима који су страдали“, истакао је Додик.

Он је додао да је у агресији на три западнокрајишке општине Републике Српске убијено 56 цивила, што је више него војника, којих је погинуло 51.

«То говори да циљеви нису били само војни, већ и цивилни. За те злочине над цивилима нико није одговарао. С друге стране, Срби су сатанизовани, за Србе је увијек било предодређено да буду криви, да буду процесуирани, али то је нешто са чиме морамо да живимо. Ми Срби смо овдје научили лекције да управо све те неправде које смо доживљавали претворимо у нашу жељу за што бољу и стабилнију Републику Српску. И овај дан је управо то“, нагласио је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да је у 50 година исти непријатељ напао Србе који живе у овом крајевима.

«У Другом свјетском рату извршен је масован покољ становништва на овим просторима, а исту намјеру су имали и агресори 1995. године када су прешли ријеку Уну“, рекао је Милуновић и додао да је намјера агресора била да Србе у потпуности истјерају из Републике Српске, са вјековних огњишта.

Он је нагласио да су у тој војној операцији ангажоване елитне јединице хрватске војске којима су се супротставиле српске јединице ослабљеног састава, уз значајну улогу питомаца и авијације.

«Спријечено је да се учини оно што су учинили у Другим свјетском рату, али уз наше велике жртве. Ми данас обиљежавамо побједу, која је у суштини сачувала не само ове крајеве, већ и Републику Српску и присјећамо се оних који су херојски бранили и одбранили наше границе“, рекао је Милуновић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић нагласио је да 18. септембар треба да буде уписан златним словима и бројевима јер је на тај датум 1995. године одбрањена Република Српска.

У изјави новинарима, Рељић је подсјетио на ток напада и одбране Козарске Дубице у којој су након два дана борбе заустављене елитне хрватске јединице.

«Хрватске јединице су враћене и доживјеле су велики војни губитак јер су српски народ, војска и полиција имали жељу да останемо на овим просторима. Људима који су дали животе дугујемо велику захвалност. Да је Козарска Дубица пала, мапа Републике Српске не би изгледала као данас“, рекао је Рељић.

Тадашњи командант одбране Козарске Дубице, Пантелија Ћургуз, изјавио је да је битка за одбрану западних граница Републике Српске била једна од најсудбоноснијих битака које је извојевала Војска Републике Српске.

«Најсудбоносније зато што није било друге могућности, није било другог покушаја. Ми смо то на вријеме схватили и данас је прилика да, након 25 година, изразимо поштовање према свим командама јединица, војницима и борцима, те да се сјетимо оних који су положили живот на бранику отаџбине“, рекао је Ћургуз.

Он је нагласио да су ефекти те битке резултирали опстанком Републике Српске.

Након парастоса који је служен код спомен-крста у порти Храма Свете Петке у Козарској Дубици, вијенац на то спомен-обиљежје у име институција Републике Српске положили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, изасланик предсједника Српске Слободан Жупљанин и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, а цвијеће су затим положиле друге делегације и појединци.

Овај историјски догађај због пандемије вируса корона ове године је обиљежен са скраћеним програмом и уз препоруку Републичког штаба за ванредне ситуације да буде «до 50 људи».

На подручју западнокрајишких општина – Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији убијено је 106 лица, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а, према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова. Хрватска војска била је у садејству са припадницима такозване Армије БиХ и ХВО-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

Обиљежавање 25 година од одбране западних граница Републике Српске организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање ослободилачких ратова, а на локаном нивоу сјећање на те догађаје обиљежиле су и општине Нови Град и Костајница и град Градишка.

«Стране судије у Уставном суду један су од значајних дефеката БиХ»

  • Приједлог резолуције о реформи Уставног суда БиХ престанком мандата страним судијама, Европском парламенту је поднијела француски посланик Жили Лешанте, а Додик наглашава да је то питање требало да буде ријешено пет година након Дејтона, али је остало 25 година због насиља које је вршила међународна заједница

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је један од значајних дефеката БиХ и чињеница да постоје стране судије у Уставном суду БиХ, истичући да му је драго да чује што више гласова који се томе опиру.

Коментаришући Приједлог резолуције о реформи Уставног суда БиХ престанком мандата страним судијама, који је у Европски парламент упутила француски посланик Жили Лешанте, Додик је рекао да је то питање требало да буде ријешено пет година након Дејтона, али је остало 25 година због насиља које је вршила међународна заједница.

«Тога је свјесна и ЕУ. Од 14 препорука за евентуални статус кандидата БиХ написали су да треба рјешити питање страних судија. Али, оно што они оперативно раде, то остављају за крај који може да буде можда никада или за 10 година. То је приоритетно питање што се тиче нас, а колико знам и Хрвата“, рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Он је истакао да се то питање игнорише у БиХ са намјером да се такав састав Уставног суда искористи у спекулативне намјере и да се путем Уставног суда, који нигђе на свијету нема ту могућност и право, креира и пишу нова уставна рјешења.

„Зато нам је драго да чујемо што више гласова који се томе опиру, па и овај у Европском парламенту. Захвалан сам парламентарцима који су то покренули. То су наши пријатељи и не треба да бјежимо од тога јер сви се данас боримо на неки начин да имамо неке пријатеље“, рекао је Додик.

Он је додао да вјерује да европска свијест мора да једном прихвати рационалност.

«Немогуће је да само у БиХ у свијету постоје три стране судије које заједно са два муслимана чине већину и прегласавају два конститутивна народа у настојању да их казне или приморају на немогуће уставне аранжмане и немогући живот на овим просторима“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је одлазак страних судија добробит за БиХ.

«То, на жалост, не схватају Бошњаци, али једног дана ће морати то да разумију“, закључио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар