Федерација/БиХ

Инцко у контекст ратних пријетњу у БиХ ставио изјаве Изетбеговића и Радончића

ДОДИКА ОПЕТ ОЗНАЧИО КАО ПОЛИТИЧАРА КОЈИ ДОВОДИ У ПИТАЊЕ БиХ КАО ДРЖАВУ
  • У извјештај Савјету безбједности УН унио: „У скорије вријеме контроверзе су проузроковале двије изјаве бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића који је детаљно описивао оружје које се производи у Федерацији БиХ, те тврдња да такво оружје није само за извоз, него и за одговор у случају потенцијалног ратног сценарија“

У ТОКУ извјештајног периода објављен је низ изјава којима се оспоравао суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, те пријетње ратом, пише у Извјештају Високог представника Валентина Инцка о спровођењу мира у БиХ, а који ће у 16 сати бити представљен Савјету безбједности Уједињених нација.

„Предсједник Републике Српске Милорад Додик је поново најчешће користио такав говор, укључујући позиве и предвиђања о независности Републике Српске, порицање суверенитета БиХ и реферисање на РС као државу“, наведено је у Извјештају.

„Предсједник Републике Српске Милорад Додик, и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић говорили су о територијалној реорганизацији ФБиХ. Марио Караматић, делегат у Дому народа БиХ, пријетио је дисолуцијом земље ако питања Изборне реформе не буду ријешена“, између осталог пише у Извјештају.

У дијелу који се односи на причу о могућем ратном сценарију, Инцко је изразио забринутост због спремности неких јавних личности да дају неодговорне изјаве које указују на могућност повратка у сукоб.

„У скорије вријеме контроверзе су проузроковале двије изјаве бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића који је детаљно описивао оружје које се производи у Федерацији БиХ, те тврдња да такво оружје није само за извоз, него и за одговор у случају потенцијалног ратног сценарија“, пише у Извјештају, уз појашњење да су ове изјаве пратиле и слични наводи премијера ФБиХ Фадила Новалића.

„У марту, лидер Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић запријетио је ратом у случају стварања трећег ентитета“, наведено је у Извјештају.

Подсјећамо, током посјете Вашингтону, Инцко се раније састао с вишим званичницима америчке владе укључујући посебну савјетницу потпредсједника Мајка Пенса за Европу и Русију Лауру Каумен, те вршиоца дужности замјеника помоћника државног секретара Метјуа Палмера.

Он је на тим састанцима информирао саговорнике о тренутној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини.

(Н1)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар