Федерација/БиХ

Ковачевић: Хелез износи гнусне лажи са намјером да изазове страну интервенцију против Српске

НАВЕО: УЗ ПОВИКЕ „АЛАХУ ЕКБЕР“ ВЕЋ СЕ УБИЈАЛО У ЗВОРНИКУ И РАЈЛОВЦУ, А ИЗ СРПСКЕ НИКО НИЈЕ УПАДАО У ФБиХ
  • Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Парламентарне скупштине БиХ Радован КОВАЧЕВИЋ: Зукан Хелез изјавио је да се на подручју Републике Српске, заједно са Русима, одржавају војни кампови за обуку и да су то паравојне формације, али су то глупости, лажи и халуцинације
  • Подсјетио да Хелез није врховни командант Оружаних снага БиХ, већ Предсједништво БиХ које све одлуке из области одбране доноси искључиво консензусом, уз обавезну сагласност српског члана. И нагласио: Када би Хелез покушао донијети некакву нелегалну наредбу о некој активности или нападу у Републици Српској, био би одбијен од минимално двије трећине официра и припадника Оружаних снага, а потпунио сам увјерен и да и међу оном једном трећином преовладавају рационални и нормални људи, за разлику од Хелеза

Извор: РТРС

МИНИСТАР одбране у Савјету министара Зукан Хелез изнио је ноторне и гнусне лажи чији је циљ да оцрне Републику Српску у очима међународне јавности и покушају изазвати међународну интервенцију против Српске, рекао је данас делегат у Дому народа и замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић каже да је Хелез синоћ, изјавом да се на подручју Републике Српске, заједно са Русима, одржавају војни кампови за обуку и да су то паравојне формације, рекао глупости, лажи и халуцинације.

Он је подсјетио да је Хелез прије нешто више од мјесец и по дана изнио лажи тврдећи да има обавјештајне податке да се предсједник Републике Српске Милорад Додик неће одазвати на позив Суда БиХ и да ће побјећи у Русију, што је демантовала и ОБА БиХ.

– Обавјештајно-безбједносна агенција је рекла да не постоје никакви обавјештајни подаци који указују на то. Послије тога је Хелез рекао да он има своје обавјештајне податке. Подсјећам да је сваки званичник дужан да о обавјештајним подацима које има, обавијести ОБА БиХ – истакао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Ковачевић је рекао да Хелез када год има кризу, измисли обавјештајне податке за које се увијек утврди да су измишљотина и лаж.

Ковачевић каже да Хелезове тврдње о непостојању терористичких пријетњи и параџемата у БиХ демантују чињенице о више напада који су се догодили у БиХ.

– Нико никада из Републике Српске није дошао са Русима или било ким на територију ФБиХ и убио неког, него се у БиХ од потписивања Дејтона догодило више од десет терористичких напада. Тако је један помахнитали човјек, узвикујући „Алаху екбер“ ушао у полицијску станицу у Зворнику и усмртио једног и ранио двојицу припадника полције Републике Српске. То би требало да зна неко ко се представља као министар одбране у Савјету министара. Исто тако је један помахнитали лудак, узвикујући „Алаху екбер“ у Рајловцу убио два припадника Оружаних снага БиХ, једног из Републике Српске, другог из ФБиХ – рекао је он.

Ковачевић је нагласио да су све активности Републике Српске потпуно легалне и законите и да МУП Српске проводи активности као и све друге агенције у региону.

– Посебно забрињава када Хелез, користећи неко замишљено „ми“, тврди да могу некога или нешто елиминисати у Републици Српској. Хелез у Републици Српској не може елиминисати никог и ништа, осим сопствено право да икада крочи на територију Српске – поручио је Ковачевић.

Он је подсјетио да Хелез није врховни командант Оружаних снага БиХ, већ Предсједништво БиХ које све одлуке из области одбране доноси искључиво консензусом, уз обавезну сагласност српског члана.

– Када би Хелез покушао донијети некакву нелегалну наредбу о некој активности или нападу у Републици Српској, био би одбијен од минимално двије трећине официра и припадника Оружаних снага, а потпунио сам увјерен и да и међу оном једном трећином преовладавају рационални и нормални људи, за разлику од Хелеза – рекао је Ковачевић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар