Федерација/БиХ

Лакета: Шмит није високи представник УН – дозволили смо да грађанин Њемачке мисли да је донио закон

НАГЛАСИО: ШМИТ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ НИЈЕ ПРЕШАО КАО ДИПЛОМАТА УН ВЕЋ КАО ПОСЛАНИК/ДИПЛОМАТА ЊЕМАЧКЕ
  • Директор Службе БиХ за послове са странцима Жарко ЛАКЕТА: Својим неовлаштеним активностима Шмит доводи до урушавања Уставног поретка Босне и Херцеговине

Извор: РТРС

КРИСТИЈАН Шмит није именован адекватном резолуцијом Савјета безбједности УН и самим тим није високи представник, рекао је директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета, везано за боравак Кристијана Шмита у БиХ.

– У вези сталних натписа у средствима јавних информисања, желим информисати јавност да појединци своје интерпретације незаконитог дјеловања, сматрају за „свето слово“ – рекао је Лакета и подсјетио да Резолуција каже да стране захтијевају постављање високог представника, који ће бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН-а.

Истакао је да је Шмит гранични прелаз прешао као посланик, односно као дипломата Њемачке, а не као дипломата УН.

– Дозволили смо да грађанин Њемачке мисли да је донио Закон – сматра Лакета.

Подсјетио је да законе у БиХ доноси Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, Народна скупштина Републике Српске као и Парламент ФБиХ.

– Својим неовлаштеним активностима доводи до урушавања Уставног поретка Босне и Херцеговине. Пошто сви сматрају да се могу понашати мимо Закона, сваки представник Републике Српске у институцијама Босне и Херцеговине ће по Закону штитити интересе Републике Српске и предсједника Милорада Додика – рекао је Лакета и поручио да неће дозволити класичну замјену теза.

Није добро да се и ми, каже Лакета, представници из Републике Српске, не понашамо по Закону јер тренутно смо једини који штите Дејтонски мировни споразум.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар