Федерација/БиХ

Мектић: Нема тајног плана за убацивање миграната у Српску, у њој неће бити кампова

„У БиХ ТОКОМ 2018. УШЛО САМО 5.116 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА – 70 ОДСТО ВЕЋ ОТИШЛО ДАЉЕ
  • „Само је 475 миграната тражило азил у БиХ. Међутим, ни једном није одобрен, јер они те захтјеве не упућују да остану овдје већ да остваре нека права док су у транзиту
  • „Највише је било Сиријаца, а сада предњаче Пакистанци, као економски мигранти. Проблем су и Иранци који долазе из Србије, са којом Иран има безвизни режим. Са границе БиХ враћено је 3.300 миграната“

МИНИСТАР безбједности у Савјету министара Драган Мектић саопштио је данас да је у БиХ у овој години ушло 5.116 илегаланих миграната, од који је већ 70 одсто у међувремену напустило БиХ.

„Од укупног броја, њих 4.526 је изразило намјеру за подношење захтјева за азил, а захтјев је поднијело 475 миграната. Међутим, ни за једног мигранта није одобрен азил у БиХ, јер они те захтјеве не упућују да остану овдје, него да остваре нека од права током транзита преко БиХ“, рекао Мектић на конференцији за новинаре у Сарајеву након сједнице Оперативног штаба за праћење и рјешевање мигрантске кризе у БиХ.

Он тврди да су то једини релевантни и тачни подаци о броју миграната у БиХ, а све друго што износе поједини политичари је политичког карактера и не води рјешењу проблема, него додатном компликовању ситуације и стварању хаоса и конфликата.

„То су јадни политички поени одређеног броја политичара који нетачно помињу бројке од 30.000 и 50.000 миграната. Подаци које сам изнио су подаци из извора безбједносних агенција“, каже Мектић.

Он је поновио да је мјера помоћи полицијских снага Граничној полицији БиХ дала добре резултате у заштити границе БиХ и најавио да ће врло брзо нови полицијски контигент из Републике Српске и Дистрикта Брчко бити ангажован у јужном дијелу БиХ, а да ће припадници федералног МУП-а бити у резерви.

Према његовим ријечима, координисаном активношћу тих снага, са границе БиХ враћено је 3.300 миграната.

Мектић каже да је највише било Сиријаца, а да сада предњаче Пакистанци, као економски мигранти, а проблем су и Иранци који долазе из Србије, са којом Иран има безвизни режим.

То ће, каже он, бити једна од тема министарске конференције која ће 7. јуна бити одржана у Сарајеву, а на коју су позвани ресорни министри из Албаније, Грчке, Црне Горе, БиХ, Хрватске, Словеније, Мађарске и Аустрије.

Он је рекао да нису тачне тврдње о постојању „тајних планова“ за убацивање миграната у Републику Српску, наглашавајући да Оперативни штаб неће крити ниједног мигранта, као и да ниједан камп за мигранте неће бити организован у Републици Српској.

Мектић је нагласио да је Кризни фонд ЕУ за мигранте одобрио БиХ помоћ од милион и по евра након чега се, како каже, извињава Николи Шпирићу због тога што је на прошлој конференцији рекао да у проблему с мигрантима нема пара те да му није јасно због чега се Шпирић интересује за ову тему.

„Желим да се извиним Шпирићу, јер ево има пара. Облизуј се Шпирићу, можда шта и убодеш“, рекао је Мектић.

Он је најавио да ће сједнице Оперативног штаба бити одржаване сваког четвртка у 10.00 часова, а конференција за новинаре у 11.30, све док за то постоји интересовање јавности.

Изузетак је, каже Мектић, сљедећа сједница која ће бити одржана у сриједу, јер је за четвртак, 7. јуна заказана министарска конференција.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар