Федерација/БиХ

Полиција Кантона Сарајево ухапсила директора ОБА Османа Мехмедагића

ЗБОГ АФЕРЕ „ДИПЛОМА“, ЗЛОУПОТРЕБЕ ОВЛАШЋЕЊА И ПРАЊА НОВЦА
  • Мехмедагић је најдиректније повезан са афером „Диплома“, у којој је у јуну 2020. ухапшен и директор и оснивач Америчког универзитета у БиХ Денис Прцић који се сумњичи да је илегално издао диплому Мехмедагићу
  • Службеници МУП-а КС су обавили и увиђај у кући у власништву Мехмедагића у Сарајеву
  • Тужилаштво је недавно уложило жалбу на ослобађајућу пресуду Мехмедагићу и Мухамеду Пекићу јер сматра да су током августа 2020. године злоупотребили службени положај, као и ресурсе и капацитете ОБА, да би дошли до  информација и фотографија о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА

ТУЖИЛАШТВО БиХ је саопштило да је Управе полиције МУП Кантона Сарајево лишио слободе директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића.

По његовом налогу. А у просторијама за задржавање лица лишених слободе.

Кантонални МУП је саопштио да ће у законом прописаном року Мехмедагић бити предат у даљу надлежност поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ“.

Тужилаштво је навело да води истрагу у којој се осумњичени Мехмедагић терети за кривична дјела злоупотребе положаја или овлаштења, кривотворења исправе и прања новца.

Мехмедагић је најдиректније повезан са афером „Диплома“, у којој је у јуну 2020. ухапшен и директор и оснивач Америчког универзитета у БиХ Денис Прцић који се сумњичи да је илегално издао диплому Мехмедагићу.

Службеници МУП-а КС су обавили и увиђај у кући у власништву Мехмедагића у Сарајеву.

Почетком јула су претресене и просторије Обавјештајно-обавјештајне агенције БиХ.

Преузели су, поред осталог, лични досије њеног генералног директора Османа Мехмедагића. У складу са Законом о заштити тајних података кој исе тичу особа са  лиценцом за доступ тајним подацима.

Мехмедагићу је 2019. године поништена диплома факултета у Бањој Луци из 2007. године. Он је потом доставио двије дипломе – тузланског Америчког универзитета и Правног факултета у Сарајеву (виша школа).

Директор ОБА био је током 2020. у епицентру и афере са изузимањем видеоснимака.

Суд БиХ је у вези с тим предметом изрекао ослобађајућу пресуду Мехмедагићу који је био оптужен за злоупотребу положаја и овлашћења.       Кривице је био ослобођен и сарадник ОБА Мухамед Пекић, који је био оптужен за иста кривична дјела.

Тужилаштво је уложило жалбу јер сматра да су Мехмедагић и Пекић током августа 2020. године злоупотребили службени положај, као и ресурсе и капацитете ОБА, да би дошли до  информација и фотографија о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА.

У фебруару 2021. Тужилаштво је подигло нову оптужницу против Мехмедагића, министра безбедности БиХ Селме Цикотића и савјетника директора ОБА-а Муриза Друшкића.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар