Федерација/БиХ

Путовања у Македонију и обратно само са личном картом

СПОРАЗУМ ПОТПИСАЛИ МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА НИКОЛА ДИМИТРОВ И ИГОР ЦРНАДАК
  • Денис ЗВИЗДИЋ: Ускоро ће бити успостављена авио-линија на релацији Скопље-Срајево-Подгорица која ће олакшати пословне односе и допринијети економској сарадњи трију држава

ГРАЂАНИ Македоније ће у Босну и Херцеговину моћи да путују само са личном картом, као и грађани БиХ у Македонију, договорено је данас током сусрета македонског премијера Зорана Заева и предсједавајућег Савјетом министара БиХ Дениса Звиздића.

Током сусрета делегација двију држава потписана су два важна споразума, а Заев и Звиздић су на конференцији за новинаре саопштили да је то други конкретан корак за лакше кретање грађана двију држава након већ потписаног споразума о узајамном признавању возачких дозвола.

Споразум двију држава о могућности путовања само са личним картама потписали су шефови дипломатија Македоније и БиХ, Никола Димитров и Игор Црнадак.

Споразум о образовању, према којем ће студенти и ученици средњих и основних школа моћи да се школују у објема државама под истим условима, потписали су министар за образовање, науку Македоније, Рената Дескоска министра цивилних послова БиХ, Адил Османовић.

Заев је рекао да је заједнички констатовано да обје земље виде могућност интензивније сарадње у областима пољопривреде, туризма, хране, дрвета, метала и грађевинској индустрији, као и одбрани и безбједности у циљу јачања сарадње у борби против тероризма и екстремизма.

„Данас су Македонија и БиХ послале још једну снажну поруку да смо озбиљно посвећени развоју пријатељских односа у сусједству и јединству региона у циљу европске перспективе”, рекао је Заев, пренели су македонски медији.

Премијер Заев је додао да су лидери земаља региона показали да су спремни да дјелују у интересу грађана, који се не разликују од грађана у другим државама ЕУ.

„ Зато активно радимо на резултатима иницијативе Регионалне економске сарадње повезивању пословних заједница и подршци коју пружамо инвеститорима. Такође радимо на инфраструктурној повезаности коју смо утврдили у Трсту. То је отворено поље за заједничко коришћење ИПА фондова, што ће помоћи у том смислу, упркос подршци коју имамо од наших пријатеља из ЕУ и ЕБРД”, рекао је Заев.

Заев је рекао и да је будућност Македоније у ЕУ.

„То је и будућност БиХ и региона. Данашњи заједнички закључи званичника Македоније и БиХ одлучно су потврдили да се крећемо у добром правцу”, рекао је Заев.

Предсједавајући Савјета министра БиХ, Денис Звиздић је рекао да је данас потврђена заједничка идеја о Западном Балкану о слободи кретања грађана, што је, како је оцјенио, снажна порука за земље региона које се крећу ка ЕУ.

Звиздић је примјетио да Македонија и БиХ немају отворених питања, да имају исте основне циљеве и да су оријентисане ка ЕУ, миру и безбједности, као и бољем животном стандарду, а наставиће да раде побољшању саобраћаја, енергетике и дигитализације.

У ту сврху, додао је, је и одлука о скором увођењу авио-линије на релацији Скопље-Срајево-Подгорица која ће олакшати пословне односе и допринијети економској сарадњи трију држава.

Заев је поновио да очекује да ће Македонија ускоро постати 30. чланица НАТО

Говорећи о сутрашњој посјети америчког изасланика Веса Мичела, Заев је рекао да је ријеч о потврди стратешког односа са САД и прилика да се разговара о НАТО и ЕУ перспективи Македоније.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар