Федерација/БиХ

Шпирић: Постоји спремност да се у БиХ разговара без међународних посредника

ИМАО НЕФОРМАЛНИ РАЗГОВОР СА БАКИРОМ ИЗЕТБЕГОВИЋЕМ И ДРАГАНОМ ЧОВИЋЕМ
  • Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола ШПИРИЋ: „Зашто овдје нема потребе за дијалогом? Зато што увијек неко очекује да ће неко да наметне тај закон. То је Божија казна за БиХ“

ЗАМЈЕНИК предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић рекао је послије неформалног састанка са предсједавајућим Дома народа Бакиром Изетбеговићем и другим замјеником Драганом Човићем да постоји спремност да се разговара без међународних посредника.

Шпирић је истакао да није проблем да се закони доносе у парламенту БиХ, него да је проблем ако их намеће високи представник.

Он је додао да је ријеч о класичној замјени теза и да СНСД-у није проблем да се закон донесе у парламенту и да о закону треба разговарати.

„Зашто овдје нема потребе за дијалогом? Зато што увијек неко очекује да ће неко да наметне тај закон. То је Божија казна за БиХ“, рекао је Шпирић на конференцији за новинаре након неформалног састанка у Сарајеву.

Шпирић је навео да све материје које се могу законски обликовати, траже политички дијалог.

„Били смо ми у парламенту близу неких круцијалних рјешења, па се од тога одустајало“, подсјетио је Шпирић и истакао да се увијек говори да је проблем у СНСД-у.

Фото: И.Ш. / Klix / РАС Србија

Навео је да је данас разговарано отворено о изазовима и проблемима којих су сви свјесни, те да је договор да унутрашњи дијалог мора да постоји.

„Драго ми је да преовладава став да разговори у БиХ немају алтернативу и да се о свим отвореним питањима разговара без посредника“, рекао је Шпирић.

Ви знате да већ дуже вријеме из Народне скупштине Републике Српске стижу захтјеви за разговоре и нећемо се играти глувих телефона“, рекао је Шпирић.

Он тврди да не постоје ствари о којима се политички не може разговарати.

Ако нема разговора, нема ни договора. БиХ је након 25 од Дејтона у ситуацији да високи представници намећу законе. Морамо излазити из те ситуације, а тај договор неће радити нико извана. Другарски смо разговарали о свим изазовима, постоје ствари гдје имамо различита виђења“, рекао је Шпирић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар