Вијести Федерација/БиХ

Спрема се протест више хиљада радника у мисијама НАТО и Еуфора

ПРАВЕ СЕ КАО ДА СУ ТЕК САДА СХВАТИЛИ ЗА КОГА СУ РАДИЛИ, А ПОТРАЖИВАЊА ИМАЈУ ОД 2010.

НЕКОЛИКО хиљада бивших радника у мисијама НАТО и ЕУФОР-а у БиХ организоваће у петак, 23. фебруар, масовне протесте испред Главног штаба ЕУФОР-а и НАТО у Бутмиру код Сарајева, због ускраћивања права на накнаде и рјешавања статуса запослених, наводи се у отвореном писму њихових адвоката.

Адвокати су поново скренули пажњу на крајње некоректан, безобзиран и незаконит однос и став међународних снага и домаћих званичника према двадесетак хиљада бивших радника, којима је незаконито ускраћено и онемогућено остваривање права на накнаде и рјешавање статуса запослених.

Они од 2010. године потражују накнаде по основу радноправног статуса, накнаде за доприносе, регрес, исхрану у току рада, превоз, отпремнине, а до данас нису успјели издејствовати ниједну правоснажну одлуку, наводи се у отвореном писму које су упутили адвокати Авдо Салихбеговић и Хајрудин Капетановић.

У писму се наводи да су запослени у ЕУФОР-у у цијелости успјели компромитовати „независне“ комисије, које би требало на непристрасан начин, на основу доказа изведених у поступку, да донесу одлуку на основу законских одредби.

„С обзиром на то да је комплетна организација и `контрола` тих поступака у рукама руководећих људи из ових снага, наш утицај на коректност и правичност, готово је немогућ“, наводи се у писму.

Адвокати напомињу да је нерјешавањем статуса двадесетак хиљада држављања БиХ од 2010. године, одузето право на увезивање радног стажа, право на пензију, па самим тим и на здравствену заштиту, те и сва остала права.

Парадоксална је ситуација да је у овом случају „сметња“ у остваривању тих права, управо међународна заједница која је искључиво и ангажована због имплементације западно-европских стандарда, које сама не поштује, оцјењује се у писму.

Критике су упућене и свим нивоима власти и свим функционерима У БиХ, јер, како се наводи, не желе да помогну држављанима БиХ да остваре своја права.

Писмо је упућено генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу, Главној команди НАТО-и ЕУФОР-а у БиХ, шефу Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунару Вигемарку, Предсједништву БиХ, предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу, предсједницима Републике Српске Милораду Додику и Федерације БиХ (ФБиХ) Маринку Чавари, те владама Републике Српске и ФБиХ.

 

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар