Федерација/БиХ

Стални представник БиХ при УН у Женеви: БиХ се претворила у полицијску државу њемачког деспота Шмита

ГОВОРИО НА СЈЕДНИЦИ САВЈЕТА ЗА ЉУДСКА ПРАВА УН КОЈОЈ ПРИСУСТВУЈЕ И ГУТЕРЕШ
  • Бојан ВУЈИЋ: Сама срж Дејтонског споразума – Устав БиХ – годинама је на удару међународног високог представника и других страних актера, који незаконитим присвајањем законодавних овлашћења централизују БиХ супротно Уставу БиХ. Република Српска се супротставља оваквим незаконитим поступцима и брани од даље ерозије Устава БиХ искључиво легалним и мирним путем
  • Нагласио: „Посљедњи легитимно именовани високи представник отишао је из БиХ 2021. године, а Савјет безбједности УН, једино тијело које има овлашћење да одобри именовање високог представника, није дао сагласност на насљедника на тој функцији. Упркос томе, пензионисани њемачки политичар по имену Кристијан Шмит убрзо је стигао у БиХ лажно тврдећи да је нови високи представник. Откако је стигао, Шмит импулсивно и опресивно користи наводна диктаторска овлашћења, на основу којих је издао неколико десетина брзоплетих, непромишљених одлука без икаквог демократског или правног легитимитета, чиме је озбиљно угрозио политичку стабилност БиХ“
  • Шмитов покушај да криминализује неизвршавање његових незаконитих одлука означава опасну и гнусну ескалацију стране репресије над БиХ… Спровођење такве необуздане, тиранске моћи и континуирано кршење људских права у БиХ од стране Шмита и других страних актера, мора престати“

СТАЛНИ представник БиХ при УН у Женеви Бојан Вујић обратио се данас на сједници Савјета за људска права УН, гдје је, уз присуство генералног секретара УН Антонија Гутереса и бројних иностраних министара, указао на кршење људских права у БиХ и као примјер навео дјеловање Нијемца Кристијана Шмита.

Вујић је истакао да је Република Српска, један од два ентитета који чине БиХ, посвећена очувању Дејтонског споразума и инсистира на његовом вјерном спровођењу.

Он је истакао да Република Српска досљедно исказује опредијељеност за Дејтонски споразум, која подразумијева и посвећеност миру и пуном поштовању суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка БиХ.

– Нажалост, сама срж Дејтонског споразума – Устав БиХ – годинама је на удару међународног високог представника и других страних актера, који незаконитим присвајањем законодавних овлашћења централизују БиХ супротно Уставу БиХ. Република Српска се супротставља оваквим незаконитим поступцима и брани од даље ерозије Устава БиХ искључиво легалним и мирним путем – навео је Вујић.

Он је рекао да „Дејтонски споразум није дао овлашћење високом представнику да намеће одлуке ни БиХ ни њеним грађанима, а камоли да диктатом доноси законе и кажњава изван судског процеса“.

Подсјетио је да је посљедњи легитимно именовани високи представник отишао из БиХ 2021. године, а Савјет безбједности УН, једино тијело које има овлашћење да одобри именовање високог представника, није дало сагласност на насљедника на тој функцији.

– Упркос томе, пензионисани њемачки политичар по имену Кристијан Шмит убрзо је стигао у БиХ лажно тврдећи да је нови високи представник. Откако је стигао, Шмит импулсивно и опресивно користи наводна диктаторска овлашћења, на основу којих је издао неколико десетина брзоплетих, непромишљених одлука без икаквог демократског или правног легитимитета, чиме је озбиљно угрозио политичку стабилност БиХ – рекао је Вујић.

Он је нагласио да нико, укључујући и високог представника који би био легитимно именован, нема законска овлашћења да доноси законе у БиХ пуком одлуком.

Вујић је рекао да је овакав сампрокламовани ауторитет евидентно супротан Уставом дефинисаном демократском законодавном систему у БиХ и уско постављеном мандату високог представника према Дејтонском споразуму, поред тога што крши најосновнија људска права загарантована међународним правом.

– Шмитов покушај да криминализује неизвршавање његових незаконитих одлука означава опасну и гнусну ескалацију стране репресије над БиХ којом би се БиХ, у ствари, претворила у полицијску државу којом управља неизабрани њемачки деспот – истакао је Вујић.

Он је нагласио да „данас неуставно Тужилаштво процесуира функционере Републике Српске по фиктивном закону пред неуставним Судом, са циљем да се изврши тиранска, антидемократска, незаконита одлука странца против легално изабраних и именованих званичника који су једноставно извршили формалне процедуре које су по закону били дужни да изврше“.

Вујић је рекао да су оптужнице неприхватљив напад на суверенитет и демократски уставни поредак БиХ и одбацивање владавине права у корист владавине једног човјека ког подржава страна политичка и војна сила.

Вујић је поручио да „спровођење такве необуздане, тиранске моћи и континуирано кршење људских права у БиХ од стране Шмита и других страних актера, мора престати“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар