Федерација/БиХ

Стејт департман: У БиХ постоји 21 параџемат – у њима главну улогу имају вехабије

МЕКТИЋ: НЕМА ВИШЕ ДА ТАМО НИКО НЕ МОЖЕ ДА УЂЕ БЕЗ ЛЕГИТИМИСАЊА

НА територији БиХ, према извјештају америчког Стејт департмана, постоји 21 параџемат у којем се окупљају вехабије и поборници радикалног исламског учења, дјелујући изван оквира Исламске заједнице у БиХ.

У овом извјештају за 2017. годину, који преноси „Глас Српске“, наводи се да неки чланови Исламске заједнице настављају да означавају селефистичке групе као нетолерантне и екстремистичке, али да Исламска заједница наставља са напорима да убиједи све нерегистроване исламске групе да престану са својом религиозном праксом и званично се уједине са том вјерском заједницом.

Амбасада САД у БиХ, наводи се у извјештају, наставља да ради са вјерским заједницама на превенцији насилног екстремизма повезаног са религијским и вјерским слободама.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да не постоји законска могућност да параџемати буду укинути на силу, као и да свака врста вјерског радикализма изазива подозрење.

Он је напоменуо да су прије неколико година поједини параџемати практично били екстериторијалне заједнице у које нико није могао да уђе без легитимисања од њихових становника.

„Тога више нема и нећемо дозволити ни да буде“, рекао је Мектић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар