Федерација/БиХ

Звиздић: БиХ ће задржати хуман однос према мигрантима, наћи ћемо им адекватан смјештај

ОД ПОЧЕТКА МАЈА ДНЕВНО УЂЕ ОКО 150 – НАЈВИШЕ ИХ ЈЕ У САРАЈЕВУ И САНСКО-УНСКОМ КАНТОНУ
  • Драган МЕКТИЋ: Ова криза је компликованија од оне 2014. године када су границе биле отворене. Сада су затворене и ради се о илегалним групама које иду балканском рутом преко Турске, Грчке, Албаније, Црне Горе и завршавају у БиХ. Ситуација се у мају погоршала јер се покренуло оних 10.000 миграната који су били од 2014. године заглављени у Србији, а повећао се и број миграната који се крећу већ поменутом балканском рутом“
  • Министар иностраних послова БиХ Игор ЦРНАДАК: Ситуација са мигрантима у БиХ није алармантна и неће ескалирати ако све институције буду сарађивале

БРОЈ миграната који дневно улазе у БиХ од почетка маја повећао се на 150, ово је речено након данашњег састанка, који је Денис Звиздић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, организовао и на који је позвао представнике полицијских агенција, Министарства безбједности, Министарства за људска права, Службе за послове са странцима, Граничне полиције и међународне званичнике.

Звиздић је данас након састанка Координационог тијела за питање миграција у БиХ рекао да би Вијеће министара данас требало да усвоји акциони план који ће омогућити што хитнији прихват и збрињавање миграната, уз поштивање свих међународних конвенција.

Звиздић је рекао да БиХ жели да задржи хуман однос према мигрантима, али да ће водити рачуна и о безбједности. Нагласио је да је потребно наћи адекватан смјештај за тренутне и будуће мигранте који се доминантно налазе у Сарајеву и Унско-санском кантону.

Звиздић каже да ће БиХ са земљама у окружењу, Србијом и Црном Гором, побољшати контролу границе, помоћи материјално и кадровски Граничну полицију, Службу за послове са странцима и друге полицијске агенције.

Очекује да ће представници ЕУ и УН-а помоћи материјално и технички, као што су то учиниле када су се Србија и Македонија суочиле с мигрантском кризом.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, истиче да је ова криза компликованија од оне 2014. године када су границе биле отворене и када су избјеглице прихватане на улазу и испраћане у земље западне Европе.

„Сада су границе затворене и ради се о илегалним групама које иду балканском рутом преко Турске, Грчке, Албаније, Црне Горе и завршавају у БиХ. Криза расте и она је компликованија јер имате осјетљиве категорије миграната попут малодобних без пратње и породица. Ситуација се у мају погоршала јер се покренуло оних 10.000 миграната који су били од 2014. године заглављени у Србији, а повећао се и број миграната који се крећу већ поменутом балканском рутом“, истиче Мектић, који наглашава да је сада прилив на дневној бази око 150 миграната, те да је на БиХ велика одговорност јер штити границу ЕУ.

Истиче да је ријеч о илегланим миграцијама и да БиХ неће дозволити да се оне одвијају спонтано и анархично, те да ће држава управљати њима.

„Створићемо потребне капацитете, имамо слободних мјеста, Имиграциони центар у Делијашу је празан, али они не желе са своје руте да се помјере ни 50 метара. Наћи ћемо излаз, нећемо дозволити шаторска насеља као притисак на власт, испунићемо услове за хуман однос према тим мигрантима“, рекао је Мектић и нагласио да БиХ неће имати капацитете за смјештај уколико ЕУ затвори скроз своје границе.

Наглашава да ће онда и БиХ бити принуђена на то. Тврди да је од јануара па до маја у БиХ ушло око 4.000 миграната, а да их је 70 посто отишло даље.

„Тренутно у Сарајеву борави између 800 и 600 миграната, а у парку код Вијећнице је око 75 шатора“, каже Мектић.

Семиха Боровац, министрица за људсјка права БиХ казала је да је Избјеглички центар Салаковац спреман да прими око 290 миграната, те да је одлука да он буде први у који ће се смјестити најосјетљивије категорије, те да се преименује у Центар тражиоца азила.

„Овдје ћемо им обезбиједити сигурност и адекватну здравствену заштиту, као и храну и смјештај“, каже Боровац.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да ситуација са мигрантима у БиХ није алармантна и да неће ескалирати ако све институције буду сарађивале.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Zvizdic-Prioritet-BiH-je-smjestaj-izbjeglica/478366

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар