Главно Свијет

Аустрија затвара границу са Њемачком због нагодбе Меркел-Зехофер?

ИТАЛИЈА СПРЕМНА ДА У ТОМ СЛУЧАЈУ ЗАТВОРИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ БРЕНЕР
  • Канцелара Себастијана Курца узнемирило ово тумачење министра унутрашњих послова Немачке Хорста ЗЕХОФЕРА: „Сабирни центри на граници с Аустријом неће бити центри за притвор миграната. Они ће моћи слободно да се врате у Аустрију, али неће моћи даље у Њемачку“

АКО Њемачка прихвати договор Ангеле Меркел и Хорста Зехофера о изградњи три сабирна центра за мигранте тражиоце азила на граници с Аустријом, Беч је спреман да заштити своје јужне државне међе, док би Рим у том случају радо ставио рампу на гранични прелаз Бренер према Аустрији.

Ове јучерашње пријетње званичног Беча и Рима прве су европске реакције на крњи компромис њемачке канцеларке и њеног министра унутрашњих послова који је спасио владу у Берлину од колапса, али је истовремено отворио ново преиспитивање одрживости „Шенгена”.

„Не знамо шта се може десити у сљедећих неколико недјеља, зависи шта ће се догодити у Њемачкој. Ако Берлин уведе националне мере, то би могло имати ланчане реакције и могло би да значи да и Аустрија треба да реагује. На дуже стазе, наша амбиција је Европа без унутрашњих граница, што је могуће у средњорочном и дугорочном периоду, док у једном кратком периоду зависи од оног што буде урадила Њемачка. У сваком случају, ’Шенген’ може опстати само уколико појачамо спољне границе ЕУ и зауставимо прилив бродова који кријумчаре мигранте”, упозорио је јуче у Стразбуру Себастијан Курц, аустријски канцелар и нови предсједавајући ЕУ.

Зехоферово потоње појашњење извјесних кључних детаља договора са Меркеловом изазвало је драматичну објаву званичног Беча.

„Сабирни центри на граници с Аустријом неће бити центри за притвор миграната. Они ће моћи слободно да се врате у Аустрију, али неће моћи даље у Њемачку”, навео је Зехофер, описујући профил „центара” чију је изградњу Меркелова прихватила упркос ранијем жестоком противљењу таквој идеји.

Себастијан Курц је одмах реаговао:

„Уколико договор постане званичан став њемачке владе, онда смо принуђени да дјелујемо како бисмо спријечили негативне посљедице по аустријско становништво. Аустријска влада спремна је да предузме мјере на јужној граници.”

http://www.politika.rs/scc/clanak/406656/Austrija-i-Italija-spremne-da-zatvore-granice

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар