Главно Скупштина РС

Чубриловић: Нови пословник НС РС није ни против кога, једини циљ је да будемо ефикаснији

МАЗАЛИЦА: У СКУПШТИНИ ЈЕ БИЛО ПРЕВИШЕ УВРЕДА, СВАЂА И ОПТУЖБИ
  • Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин СТАНИЋ:  Нови скупштински Пословник је недемократски и ригидан јер се њиме покушава истјерати демократија из парламента Српске
  • Посланик СНСД-а Душица ШОЛАЈА, предсједник скупштинског Законодавног одбора:  Не постоји ништа у новом Пословнику што ограничава права и слободе посланика нити обављање послова за који су изабрани

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да нови Пословник није усмјерен ни против кога, већ да се доноси како би парламент постао ефикаснији уз учешће и сарадњу свих посланика.

Чубриловић је, током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу пословника, навео да ће демократска процедура бити спровођена и када је ријеч о његовом дефинисању, те да сви посланици и посланички клубови имају прилику да парламентарном расправом и предлагањем амандмана утичу на коначну верзију тог документа.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да је нови скупштински Пословник недемократски и ригидан, те да се њиме покушава истјерати демократија из парламента Српске.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић навео је да је нови Пословник Народне скупштине, који се доноси ради веће ефикасности у раду парламента, коректно сачињен и да нипошто није ријеч о одузимању демократије како тврди опозиција.

Жунић је то илустровао и чињеницом да су мјере одузимања ријечи, које може изрећи скупштинско руководство, једнаке и када је ријеч о народном посланику или другом учеснику у скупштинској расправи.

И посланик СНСД-а Душица Шолаја, која је предсједник скупштинског Законодавног одбора, додала је да не постоји ништа у новом Пословнику што ограничава права и слободе посланика, те обављање послова за који су изабрани.

Њен страначки колега Срђан Мазалица изразио је наду да ће нови Пословник бити усвојен консензусом, те да ће сви схватити да су рјешења у том документу у интересу свих и грађана, а то је да парламент Српске буде што ефикаснији у бављењу својим примарним послом – доношењем закона.

Он је рекао да се мора вратити повјерење грађана у Народну скупштину у којој је у посљедње вријеме опао ниво дискусија, пуно је увреда, свађа и оптужби, а дешава се и увођење ријалитија у скупштинске клупе, те уношење разних неприкладних предмета у салу.

И Мазалица је оцијенио да се новим Пословником не гуши и не угрожава демократија како тврде поједини опозициони посланици, те да има довољно времена за аргументоване дискусије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар