Главно Свијет

Демонстранти у Багдаду опет покушали да продру у владин кварт – пет убијених и 24 рањена

ОД ПОЧЕТКА ОКТОБРА СНАГЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ УБИЛЕ 250 УЧЕСНИКА ПРОТЕСТА
  • Десетине хиљада Ирачана протеклих дана демонстрирале су у центру Багдада и широм земље, углавном на шиитском југу позивајући на свргавање режима

НА ТРЕЋЕМ главном мосту у централном Багдаду избили су сукоби док снаге безбједности покушавају да спријече антивладине демонстранте да пређу преко ријеке Тигар у правцу Зелене зоне, гдје се налази сједиште Владе.

Десетине демонстраната могле су се видјети како трче улицама, а неки од њих како носе рањене људе, док су у позадини одјекивали пуцњи.

Демонстранти су пришли сједишту државне ирачке телевизије.

Бацали су камење на снаге безбједности, које су се распоредиле с оклопним возилом с воденим топом.

Позивајући се на неименоване полицијске и здравствене изворе, АП јавља да је у сукобима у којима су кориштени гумени меци, бојева муниција и сузавац погинула једна особа, а да су 24 рањене.

Ројтерс јавља, позивајући се на свједоке, да је у сукобима између демонстраната и ирачких снага безбједности у близини моста Ахрар погинуло најмање пет особа.

Безбједносни и љекарски извори су навели да је једна особа погинула, а 22 повријеђене додајући да су кориштени гумени меци и сузавац, а не бојева муниција.

Десетине хиљада Ирачана протеклих дана демонстрирале су у центру Багдада и широм земље, углавном на шиитском југу позивајући на свргавање политичког система.

Протести су организовани због раширене корупције, високе незапослености и лоших јавних услуга.

Снаге безбједности убиле су више од 250 људи у два таласа протеста од почетка октобра.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар