Главно Свијет

Ђукановић одбио да потпише опозив Тарзана Милошевића и још шест својих амбасадора

ОЦИЈЕНИО ДА СУ ОБРАЗЛОЖЕЊА ЗА СМЈЕНУ „ПАУШАЛНА, ПОЛИТИКАНТСКА И РЕВАНШИСТИЧКА“
  • Влади Здравка Кривокапића и министру вањских послова Ђорђу Радуловићу поручио: „Наравно, није непозната пракса и других земаља да након промене власти промене један број, углавном некаријерних дипломата, са политичким образложењем. Ипак, такве легитимне политичке потезе нове власти треба предузимати не блатећи људе, не урушавајући њихов морални и професионални интегритет. Јер, како пишемо о другима док смо ‘важни’ читаћемо о себи кад будемо мање важни

ПРЕДСЈЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић одбио је да потпише указ о опозиву седам амбасадора и затражио објашњење тврдњи „да су радили против интереса државе“.

Таква оцјена заслужује објашњење. Најпре због људи о којима је реч. Не мање важно, због земаља пријема у којима обављају дужност амбасадора. А није неважно, и због предсједника Црне Горе који им је потписао акредитивна писма којим их препоручује шефовима држава пријема“, навео је Ђукановић.

Он је поводом одлуке министра вањских послова Ђорђа Радуловића о опозиву седам амбасадора уз образложење да нису радили у складу са интересима државе, додао да би пристајање да донесе указ значило да је сагласан са тим „паушалним, политикантским и реваншистичким оцјенама“.

„Наравно, није непозната пракса и других земаља да након промене власти промене један број, углавном некаријерних дипломата, са политичким образложењем. Ипак, такве легитимне политичке потезе нове власти треба предузимати не блатећи људе, не урушавајући њихов морални и професионални интегритет. Јер, како пишемо о другима док смо ‘важни’ читаћемо о себи кад будемо мање важни. И то неће бити добра легитимација црногорске демократске културе“, навео је Ђукановић.

Он је новој влади поручио да у циљу коректне сарадње „у реализацији неупитних политика нове већине, користе коректна и у политичкој и демократској пракси уобичајена образложења“, а не „оваква“.

Радуловић је опозвао амбасадоре Црне Горе у Кини Дарка Пајовића, у Србији Тарзана Милошевића, у Уједињеним Арапским Емиратима Душанку Јекнић, при Светој столици Миодрага Влаховића, у Италији Сању Влаховић, у Босни и Херцеговини Обрада Миша Станишића те амбасадорку у Њемачкој Веру Кулиш.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар