Главно Федерација/БиХ

Додик: Инцко би да антидејтонским бонским овлашћењима уведе сребренички вербални деликт

„ДА ЈЕ ДОБРОНАМЕРАН, МОГАО ЈЕ ИНИЦИРАТИ ЕКСПЕРТИЗУ - ШТА СЕ ТАМО СТВАРНО ДЕШАВАЛО“
  • Ако се трагична дешавања у Сребреници, и то над само једним народом, морају бранити законима, поставља се питање каква је то онда истина и да ли би слична авантура прошла, рецимо, у Аустрији или било којој демократској земљи Европе и свијета, да законом спречавате свако другачије мишљење

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одбацио је могућност коришћења бонских овлаштења, која су супротна међународном праву и самом Дејтонском споразуму, нагласивши да је њихова примјена у прошлости била криминална активност међународних представника у БиХ.

На молбу Срне да прокоментарише изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка којом најављује наметање закона о забрани негирања геноцида, Додик је рекао да та најава, која стиже из ОХР, представља најаву увођење вербалног деликта с једне, и примјену антидејтонских и противзаконитих притисака с друге стране.

„Ако се трагична дешавања у Сребреници, и то над само једним народом, морају бранити законима, поставља се питање каква је то онда истина и да ли би слична авантура прошла, рецимо, у Аустрији или било којој демократској земљи Европе и свијета, да законом спречавате свако другачије мишљење“, нагласио је Додик.

Да је Инцко заиста добронамјеран, рекао је српски члан Предсједништва, имао је толико година на располагању да, на примјер, иницира експертизу дешавања на подручју Сребренице од 1992. до 1995, која би на непристрасан и на чињеницама заснован начин одговорила на питање шта се тамо дешавало.

„Увођење вербалног деликта, па још правним насиљем, сигурно није у духу европских вриједности и достигнућа о којима Инцко воли да говори“, закључио је српски члан Предсједништва БиХ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар