Главно Свијет

Француска, Холандија и Данска стопирале Македонију и Албанију до 2019.

ТРАЖЕ ДОКАЗЕ ЗА ВЛАДАВИНУ ЗАКОНА И РЕАЛНУ БОРБУ ПРОТИВ КРИМИНАЛА

ШЕФОВИ дипломатија Европске уније су у Луксембургу до 2019. одложили одлуку о почетку преговора о пријему Албаније и Македоније, пошто су Француска, Холандија и Данска захтијевале да Тирана и Скопље пруже опипљиве накнадне доказе о јачању владавине закона и борби против корупције и организованог криминала.

Како је новинарима изјавио грчки министар иностраних послова Никос Коцијас, 25 чланица ЕУ је било за то да се данас „дâ зелено свјетло“ Албанији и Македонији за преговоре 2019. године, али су Француска, Холандија и Данска захтијевале да се одлука о томе одложи до идуће године, како би се установило да ли су власти у Скопљу и Тирани успјеле да побољшају ситуацију с владавином права и сузбијањем корупције и криминала.

Коцијас је навео да је он на засједању тражио да се позитивна одлука донесе „због унутрашње ситуације у тим двема земљама којима је потребна стабилност и безбедност и свакако не нови проблем“.

По дипломатским изворима у Луксембургу, Холандија је предочила да, упркос споразуму Скопље-Атина о имену, македонске власти и даље не испуњавају основна мјерила за почетак преговора, посебно кад је ријеч о владавини закона и способности државне управе.

Француска такође посебно сматра да у Албанији није сузбијен организовани криминал.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар