Главно Свијет

Кривокапић: Протесте финансира спрега организованог криминала и политике

ЂУКАНОВИЋУ И ЊЕГОВИМА ПОРУЧИО ДА НЕЋЕ БИТИ „ЦРНОГОРСКОГ ПРОЉЕЋА“ ВЕЋ – ЉЕТО СА ТУРИСТИМА
  • Предјседник Владе Црне Горе навео да црногорско држављанство треба да добије око 9.500 људи који ту живе и раде, основали су породице и имају дјецу, као и око 10.000 расељених које је Црна Гора прихватила када су били у нужди и којима, према важећим законима, у овој години треба коначно да се додјели и држављанство
  • „Црна Гора и Србија треба да сарађују на принципима независности и мислим да ће се то врло брзо догодити и ја сам, вјерујем, умолио премијерку Брнабић и предсједника Вучића да нам помогну по питању вакцина, а то може да буде и добар повод за виђења и дијалог, јер без њега се не може“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да су крај његове владе многи прижељкивали још од датума избора и промјена, али да она траје и трајаће.

Како каже, влада коју води опстаће бар до предсједничких избора у у тој земљи.

На овим просторима стално имамо причу о дисконуитету, а садашња влада Црне Горе жели да у свим елементима владавине права искаже континуитет. То се прије свега односи на међународне споразуме, али жеља Владе је и да исправи неправде нанијете одређеном броју грађана који живе у Црној Гори, рекао је Кривокапић.

Када је ријеч о министру Владимиру Лепосавићу, чију је оставку тражио, Кривокапић каже да је неспорно да сваки човјек гријеши, али да је Лепосавић направио неспоразум о споразуму који је потписан од стране три лидера опозиције који је и „вас поставио“ у ту владу.

„Затим се директно огријешио и о декларацију коју је црногорска скупштина усвојила. Министар правде је направио три фаула, а ја спомињем један и то је довољно да премијер тражи његову смјену. Међутим, на овој влади очигледно морају да се испробају сви елементи Устава па је ово први пут у историји Црне Горе да премијер тражи смјену министра који не жели да буде разријешен. Сада имамо једну недефинисану ситуацију, али се надам да ће то бити разријешено кроз скупштинску процедуру“, рекао је Кривокапић.

На питање да ли је почињен геноцид у Сребреници црногорски премијер каже да „ако се бавите државним послом не можете имати приватни или академски став“, као и да се међународни споразуми морају поштовати што је један од принципа споразума који су лидери опозиције потписали прије формирања владе.

„Морате да имате државнички став, а то Лепосавић није исказао. Његово лично и приватно мишљење је једна ствар и академска расправа за неки округли сто. Али, он мора да искаже јасан став према ономе што је неко прије њега урадио, а да ли се он слаже са тим или не је – његово приватно мишљење о чему се овдје не прича“, истиче црногорски премијер.

Ако нека од странака има опречно мишљење са већ донијетим декларацијама – она то може да промијени једино гласањем у скупштини, ако има већину за то.

Судбина владе не би смјела да зависи од тога ко је како смијењен него ко како ради и какве резулате остварује.

„Ми смо све изокренули, у нашем ‘лудилу’ различитих идеја и не можемо да се понашамо као сав нормалан свијет. Живимо у царству информација од којих је безброј полуистина, а неке су и лажи које служе за креирање јавног мњења у функцији политичких интереса појединаца, што никако није дробро. Ја знам шта сам рекао и шта је истина и она је једина математичка формула која иде у васиону“, рекао је Кривокапић.

Додао је да у демократском амбијенту не може бити спорно ако неко протестује јер је питање само шта је повод, ко то организује и ко финансира.

„Ја сам јасно рекао да имам информације ко је један од главних организатора недавних протеста, а када је ријеч о финансирању – имамо директну спрегу организованог криминала и политике. Свакоме ко жели то да види је врло јасно као и тренутак када је тај протест почео“, каже црногорски премијер.

Повод је дискриминација једног броја грађана којима је ускраћено црногорско држављанство, а обавеза владе је да све дискриминаторске законе доведе у мјеру „познанија права“, а један од тих закона је Закон о држављанству.

„Црна Гора ће бити дио овог простора без обзира шта се буде догађало са Законом о држављанству. Црна Гора је у тој мјери земља неправде да смо ову годину прогласили годином правде, а једна од намјера је да грађани који овдје живе, имају породицу и плаћају порез буду препознати као држављани Црне Горе. Никада нећу водити рачуна тако да је човјек број, а тако га је доживљавао ДПС и одређени политички субјекти који све приписују бирачком гласу које вреди само у том тренутку“, рекао је Кривокапић.

Према сазнањима црногорског премијера, црногорско држављанство требало би да добије око 9.500 људи који живе и раде у Црној Гори, основали су породице и имају дјецу као и око 10.000 расељених које је Црна Гора прихватила када су били у нужди и којима, према важећим законима, у овој години треба коначно да се додјели и држављанство.

Иако многи прижељкују дестабилизацију Црне Горе, Кривокапић обећава да се неће догодити „црногорско прољеће“ већ, како каже, црногорско љето када ће први пут послије 2019. године туристи моћи да дођу у већем броју и уживају у црногорском гостопримству.

„Без дијалога се не може“

„Овим протестима само се шаље погрешна слика у тренутку када припремамо предстојећу туристичку сезону“, рекао је црногорски премијер.

У Београд ће, напомиње, доћи чим добије позив и истиче да су неке недоумице, а можда и разлике у погледима потпуно природне.

„Али ова два народа који су опредијељени и усмјерени један ка другом треба да сарађују. И ми ћемо за ту сарадњу врло брзо доћи до рјешења које ће бити на задовољство и једне и друге државе, и једог и другог народа и ријешити све до сада нагомилане проблеме“, каже Кривокапић.

Врло често су се, сматра, у прошлости дешавали антагонизми који су условљавали да једна политика можда прави добро рјешење на свом простору наспрам друге политике, што није добро.

„Ми треба да сарађујемо на принципима независности и мислим да ће се то врло брзо догодити и ја сам, вјерујем, умолио премијерку Брнабић и предсједника Вучића да нам помогну по питању вакцина, а то може да буде и добар повод за виђења и дијалог, јер без њега се не може“, рекао је за РТС премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар